Για την τροπολογία σχετικά «με την ασθένεια του λογιστή»…

…ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ;;;

Υπό την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των λογιστών για αρκετά έτη καθώς και της γενικευμένης αγανάκτησης λόγω του ασφυκτικού θεσμικού πλαισίου, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να φέρει -1 μήνα πριν τις εκλογές- προς ψήφιση την τροπολογία 1695/254 5.4.2023, «περί δυνατότητας παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων σε περίπτωση  νοσηλείας του λογιστή». Η τροπολογία, ανακατεμένη και με άλλες τροπολογίες σε ένα άρθρο, υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα κοκορεύονται ότι δήθεν διευθετούν ένα πάγιο αίτημα των λογιστών. Ρόλο διαφημιστή της συγκεκριμένης διάταξης ανέλαβαν οι ηγεσίες του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ) και της ΠΟΦΕΕ, διεκδικώντας εύσημα για την… «επιτυχία».

«Άνθρακες ο θησαυρός»!

Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι πολύ μακριά  από τις πραγματικές ανάγκες και δε διευθετεί ουσιαστικά το δίκαιο αίτημα για την κατοχύρωση του δικαιώματος ασθένειας. Το υπονομεύει για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους λογιστές και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για καταπάτηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μισθωτών λογιστών. Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για «άδεια», αλλά για μικρή μετάθεση των προθεσμιών για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεων .

Και εξηγούμαστε:

Προϋπόθεση για να δοθεί η πολυπόθητη «άδεια» στον λογιστή–φοροτεχνικό είναι να «νοσηλεύεται για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ημερών σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο». Δηλαδή αναγνωρίζονται μόνο η νοσηλεία και οι μέρες νοσηλείας…δίνοντας απλά το δικαίωμα να υποβάλλονται οι οποίες υποχρεώσεις στις ασφυκτικές προθεσμίες επόμενου μήνα. Δηλαδή διπλή δουλεία-αυτό δεν είναι «άδεια», είναι τιμωρία! Μήπως δεν γνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται μεγάλο διάστημα αποθεραπείας ή συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι μετά τη νοσηλεία σε νοσοκομεία; Μήπως δεν γνωρίζουν ότι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα πολλές φορές κάνουν θεραπεία εκτός νοσοκομείων; Φυσικά και τα γνωρίζουν…

-Αντίστοιχα, για τις νέες μητέρες δίνεται «άδεια» μόνο για τις μέρες που θα βρίσκονται στην κλινική τις μέρες του τοκετού. Ο παραλογισμός εδώ φτάνει σε άλλα επίπεδα. Δεν χρειάζεται να έχει γεννήσει κάποια για να ξέρει ότι οι νέες μητέρες που γεννούν, χρειάζονται μια περίοδο αποκατάστασης και φροντίδας για τα νεογνά. Τόσο ψηλά έχουν την προστασία της μητρότητας και των παιδιών…

Η διάταξη αναφέρεται γενικά σε λογιστές-φοροτεχνικούς, χωρίς να προσδιορίζει για το αν αναφέρεται αποκλειστικά σε αυτοαπασχολούμενους ή συμπεριλαμβάνει και τους μισθωτούς του κλάδου. Τα δικαιώματα άδειας στην ασθένεια, στην τουλάχιστον τετράμηνη άδεια τοκετού και λοχείας, είναι κατακτημένα και κατοχυρωμένα στην εργατική νομοθεσία εδώ και πολλές δεκαετίες. Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για καταπάτηση ακόμα και αυτών των δικαιωμάτων με την εφαρμογή της τροπολογίας!

Ο λογιστής-φοροτεχνικός θα πρέπει αποδεδειγμένα να είναι  «εξουσιοδοτημένος μέσω της ψηφιακής πύλης myAADΕ». Τι γίνεται όμως με τους αυτοαπασχολούμενους που εργάζονται σε λογιστικά γραφεία που διαθέτουν τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις, αλλά τυχαίνει οι ίδιοι να μην είναι εξουσιοδοτημένοι; Λογιστές που εργάζονται είτε ως συνεργάτες στα λογιστικά γραφεία, είτε δουλεύουν με μπλοκάκι, είτε δεν είχαν ανανεώσει την εξουσιοδότηση κατά την προηγούμενη περίοδο. Στην πράξη αποκλείονται εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι μπορεί να μην διαθέτουν οι ίδιοι τις εξουσιοδοτήσεις, αλλά εργάζονται με τέτοιους όρους, διεκπεραιώνοντας μεγάλο μέρος των εργασιών λογιστικών γραφείων.

Ακόμα και αυτές οι προβλεπόμενες «άδειες» καταντούν κενό γράμμα, αφού οι προθεσμίες που ορίζονται όχι μόνο δεν διευκολύνουν τους λογιστές, αλλά τους εξαναγκάζουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες εντατικοποίησης λόγω του ασφυκτικού θεσμικού πλαισίου, χωρίς καλά-καλά να τους έχει δοθεί η δυνατότητα να αναρρώσουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τους λογιστές-φοροτέχνες με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας ΟΕΕ-ΠΟΦΕΕ.

Η τροπολογία δεν αλλάζει το βασικό πρόβλημα. Αφήνει ανέγγιχτο όλο το πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και έχει μετατρέψει τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς λογιστές σε «γρανάζια» του κρατικού μηχανισμού για να υλοποιείται η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική και να λειτουργεί αποδοτικά ο μηχανισμός φοροαφαίμαξης του λαού. Αυτή είναι η αιτία που έχουν ανατεθεί στους λογιστές-φοροτέχνες μια σειρά υποχρεώσεις και καθήκοντα, εν μέσω ασφυκτικών προθεσμιών, με την απειλή προστίμων ή πειθαρχικών ποινών. Τους έχει φορτωθεί μέρος της κρατικής «γραφειοκρατίας».

Η πολιτική τους έχει διαμορφώσει το έδαφος για την μεγάλη εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας και στα λογιστικά γραφεία με την έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Έχει οδηγήσει τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές να εργάζονται ασταμάτητα για να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες λογιστικές εταιρίες. Αυτές είναι και οι συνθήκες που έχουν ως συνέπεια μυοσκελετικά προβλήματα, κρίσεις πανικού, καρδιαγγειακά, μορφές καρκίνου και άλλα νοσήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το δικαίωμα στην άδεια στην περίπτωση ασθένειας αποτελεί «κόστος» για το αστικό κράτος, αντιμετωπίζεται σαν «απώλεια» εσοδών από του φορομπηξία. Για αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να κάνει πράξη το δίκαιο αίτημα για άδεια ασθένειας και εγκυμοσύνης. Για αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζουν το αίτημα. ‘Όμως έχουν φροντίσει και φροντίζουν να παρέχουν διευκολύνσεις και «δουλειές» στις μεγάλες εταιρίες του κλάδου και στους μετόχους τους! Τα δικαιώματα μας γίνονται βορά στην «Προκρούστεια κλίνη» του καπιταλιστικού κέρδους και της αντιλαϊκής πολιτικής, της εμπορευματοποίησης της υγείας, της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου έχουν «πολλά ράμματα για την γούνα τους». Μπορούν να αξιοποιήσουν και αυτό το παράδειγμα και να αποδυναμώσουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που έχουν βάλει τη «θηλεία» στο λαιμό τους με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια, αρνούμενοι πεισματικά να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών.

Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουμε τον αγώνα για να γίνουν πράξη τα αιτήματα μας μέσα από τα σωματεία μας. Έχουμε πλέον εμπειρία. Ό,τι κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν κάτω από την πίεση των αγώνων, βάζοντας μπροστά αιτήματα και διεκδικήσεις που αφορούν τις δικές μας ανάγκες, που για τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο θεωρούνται «κόστος»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *