ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 85η ΣτΑ ΤΟΥ ΟΕΕ & ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ 85η ΣΤΑ ΤΟΥ ΟΕΕ

& ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ Ν.4557/18

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο) χαιρετίζει τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 07/07 με τη συμμετοχή εκατοντάδων λογιστών, που αφορούσε  σημαντικά προβλήματα, όπως οι διατάξεις του Ν.4557/2018, το δικαίωμα στην άδεια και την ασθένεια, η εντατικοποίηση της εργασίας.

Ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών και στο ΟΕΕ. Εκεί, τους υποδέχτηκαν τα …ΜΑΤ, ενώ οι «αρμόδιοι» δήλωσαν απόντες.

Απαράδεκτη και ιδιαίτερα προκλητική ήταν η παρουσία των ΜΑΤ στην είσοδο του ΟΕΕ. Μάλιστα ο επικεφαλής τους, παρά τις διαμαρτυρίες, αρνήθηκε προκλητικά να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία τους. Το προεδρείο της Κεντρικής Διοίκησης (ΚΔ) του ΟΕΕ είχε την κύρια ευθύνη για την παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Στάθηκε, για άλλη μια φορά, εχθρικά απέναντι στις διεκδικήσεις μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΠΚ-Ο στο ΟΕΕ, που ήταν παρόντες στηρίζοντας την κινητοποίηση των λογιστών, κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας μέσα και έξω από το ΟΕΕ, αλλά και την επιδεικτική απουσία του προεδρείου. Τελικά, κάτω από την πίεση της δυναμικής της κινητοποίησης και την αποφασιστικότητα της Πανεπιστημονικής, ο κατά τα άλλα «απών» πρόεδρος του ΟΕΕ, υποχρεώθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΔΣΟ/ΠΑΣΟΚ και γενικός γραμματέας της ΚΔ φρόντισε να αποχωρήσει από το ΟΕΕ προκλητικά μπροστά στα μάτια των συγκεντρωμένων.

Τα γεγονότα αυτά από μόνα τους χαρακτηρίζουν τη στάση της ΚΔ του ΟΕΕ απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των λογιστών, ενώ “το κερασάκι στην τούρτα” ήταν η άποψη του προέδρου ότι είναι υπέρ της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4557, “αρκεί να διευκρινιστούν οι διατάξεις για τη δέουσα επιμέλεια και οι ποινές να καθορίζονται από το ίδιο το ΟΕΕ”! Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το ψήφισμα του Προεδρείου του ΟΕΕ στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ), που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, και στηρίχτηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις, πλην Πανεπιστημονικής, δηλαδή, ΔΗΚΙΟ/ΝΔ, ΠΔΣΟ/ΠΑΣΟΚ, ΠΟΦΕΕ, ΠΟΕ/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΙΟΕ.

Το ΟΕΕ άλλωστε, ως αστικός θεσμός, στηρίζει και “διαφημίζει” με τις διάφορες φιέστες τις οδηγίες της ΕΕ και την πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και επομένως είναι αντικειμενικά εχθρικές απέναντι στα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών λογιστών και οικονομολόγων. Σε αυτό, υπάρχει πλήρης συναίνεση όλων των άλλων δυνάμεων στο ΟΕΕ, πλην Πανεπιστημονικής.

Στη ΣτΑ, που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα της κινητοποίησης, εκφράστηκε ακόμα μια φορά η σύμπλευσή τους σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα mydata, τα προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για την εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων, νέες πιστοποιήσεις κλπ. Οι τυχόν επιμέρους διαφωνίες από την ΠΟΕ και την ΑΚΙΟΕ αφορούν επουσιώδη ζητήματα. Η συμφωνία τους είναι πλήρης στο διαρκές χαράτσωμα των λογιστών. Πάνω από το 90% των ιδίων εσόδων του ΟΕΕ και το 2022 προήλθε από την αφαίμαξη των λογιστών.

Στη ΣτΑ, μόνο η Πανεπιστημονική αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των λογιστών και στο πλαίσιο πάλης τους. Επιβεβαιώθηκε ότι η παρουσία της ΠΟΕ και της ΑΚΙΟΕ στην κινητοποίηση είχε προεκλογικό χαρακτήρα, ήταν “για τα μάτια του κόσμου”. Μόνο η Πανεπιστημονική στήριξε την κινητοποίηση, όπως στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων σε Deloitte και ΣΟΛ που έφτιαξαν τα δικά τους σωματεία, όπως και όλων των εργαζομένων σε μια σειρά άλλες εταιρείες, που αγωνίζονται για υπογραφή ΣΣΕ, για προστασία του εισοδήματος και μείωση του ωραρίου.

Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι οικονομολόγοι μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε την πείρα μας.

Χρειάζεται, όπως όλοι οι άνθρωποι της δουλειάς, να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Να διεκδικήσουμε, με τους αγώνες μας -αλλά και την ψήφο μας- την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου που χτίζεται υπονομεύοντας τη ζωή μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

Στις επικείμενες εκλογές του ΟΕΕ που θα γίνουν στο τέλος του 2023 δυναμώνουμε την ΔΠΚ-Ο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *