ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ 85η ΣτΑ

Η  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ   στην 85η Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ κατέθεσε ψήφισμα τις πρόσφατες εντολές ελέγχου από την ΑΑΔΕπρος λογιστές, για την τήρηση διαδικασιών και μέτρων «δέουσας επιμέλειας», «ανάλυση κινδύνου» και «συλλογή πληροφοριών» για όλους τους πελάτες τους, λειτουργώντας ως μηχανισμός παρακολούθησής τους, συνολικά το ν. 4557/2018. Το ψήφισμα κατέληγε:

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών, απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση του ν.4557/2018 και των υπουργικών διατάξεων που ακολούθησαν καθώς και την ανάκληση των εντολών ελέγχου που έχουν εκδοθεί για τους λογιστές. Ο φορολογικός έλεγχος να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του κράτους.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ με τις παρεμβάσεις της κατήγγειλε την απαράδεκτη εμφάνιση αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της μαζικής κινητοποίησης της ΕΦΕΕΑ και των λογιστών, μπροστά στην είσοδο του ΟΕΕ, όπως κατήγγειλε και τη στάση εμπαιγμού του Προεδρείου του ΟΕΕ απέναντι στους λογιστές και το ρόλο υπερασπιστη του νόμου.

Το ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ καταψηφίστηκε από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις, ΔΗΚΙΟ/ΝΔ, ΠΔΣΟ/ΠΑΣΟΚ, ΠΟΕ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ.

Από κοινού ΔΗΚΙΟ/ΝΔ-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΟΚ-ΠΟΕ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ υπερψήφισαν ένα ψήφισμα του Προεδρείου της ΚΔ του ΟΕΕ που όχι μόνο είναι σύμφωνο με την εφαρμογή του ν. 4557/2018, αλλά αποτελεί μνημείο εμπαιγμού των λογιστών και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, διεκδικώντας να αναλάβει το ΟΕΕ την ευθύνη για πειθαρχικές διώξεις και πρόστιμα όταν διαπιστώνονται θέματα που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου. Απέδειξαν για ακίμα μια φορά την κοινη στρατηγική σύμπλευσει που τους ενώνει. Οι δυνάμεις αυτές έκαναν ελιγμό σε σχέση με τις ευθύνες του Λογιστή, κάνοντας αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις υποχρεώσεις του Λογιστή και ζητώντας επί της ουσίας τροποποίηση του  ν. 4557/2018, για να φαίνεται ότι δήθεν ακούν τις διεκδικήσεις των λογιστών. Στην πραγματικότητα και αυτό που ζητά το ψήφισμα  τους, καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα με αυτά που ήδη προβλέπονται στο  ν. 4557/2018, αφού κοινή συνισταμένη αυτών των δυνάμεων είναι η εφαρμογή του αντιδραστικού και αντιλαϊκού νόμου. Η  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ καταψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα που κατατέθηκε από το προεδρείο.

Ακολουθεί το ψήφισμα που κατατέθηκε από την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ:

Πρόταση ψηφίσματος προς ΣτΑ στις 08/07/2023 για  ν.4557/2018

Η πολιτική που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, έχει φορτώσει στις πλάτες μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών ατελείωτο όγκο δουλειάς, σειρά υποχρεώσεων και καθήκοντα, εν μέσω ασφυκτικών προθεσμιών, υπό την απειλή προστίμων ή πειθαρχικών ποινών μετατρέποντάς τους σε «γρανάζια» του κρατικού μηχανισμού ώστε να υλοποιείται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική και η μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη του λαού.

Νέα προσπάθεια προώθησης του παραπάνω σχεδιασμού είναι οι πρόσφατες εντολές ελέγχου από την ΑΑΔΕπρος λογιστές, για την τήρηση διαδικασιών και μέτρων «δέουσας επιμέλειας», «ανάλυση κινδύνου» και «συλλογή πληροφοριών» για όλους τους πελάτες τους, λειτουργώντας ως μηχανισμός παρακολούθησής τους! Οι εντολές αυτές έρχονταιστο πλαίσιο του ν. 4557/2018 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», που ψηφίστηκε το 2018 και ενισχύθηκε με τροπολογίες βάσει των οδηγιών της ΕΕ, επί κυβέρνησης ΝΔ.

Η εφαρμογή του εν λόγω νόμου, που επιδιώκεται να φορτωθεί στις πλάτες των λογιστών, οι οποίοι καλούνται να παίξουν ρόλο «χαφιέ», σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα του εντοπισμού του άφθονου συγκεντρωμένου «μαύρου» χρήματος. Υποκρίνονται ότι θα πατάξουν δήθεν το ξέπλυμα χρήματος,  αφού πρώτα έχουν αποψιλώσει κάθε κρατική υπηρεσία ελέγχου και περιόρισαν τον έλεγχο των επιχειρήσεων σε δειγματοληπτικό, έχουν θωρακίσει νομικά το τραπεζικό, το εμπορικό και το μετοχικό απόρρητο, έχουν αφήσει το πεδίο ελεύθερο στις offshore και διατηρούν ελεύθερη την κίνηση των κεφαλαίων!

Το πραγματικό «ξέπλυμα χρήματος» και η «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» είναι φαινόμενα που τροφοδοτούνται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και είναι αποτέλεσμα του αδυσώπητου ανταγωνισμού ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους στο κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους. Στην ΕΕ επιτρέπεται  η νόμιμη λειτουργία των offshore εταιρειών η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων, η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Κάθε τυχαία αποκάλυψη σηπτικών φαινομένων, συγκαλύπτεται με ταχύτητα φωτός.

Την ίδια στιγμή τα επιχειρηματικά lobbies, που βρίθουν περιπτώσεων εμπλοκής τους σε ξέπλυμα και χρηματισμούς, λύνουν και δένουν εντός του Ευρωκοινοβουλίου προωθώντας τα συμφέροντά τους.

Ο όρος «τρομοκρατία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια έννοια-λάστιχο που χρησιμοποιείται ακόμα και για να στοχοποιούνται ριζοσπαστικές προοδευτικές ιδέες, να στοχοποιούνται φορείς και κινήματα που αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τελικά να μεγαλώνει η περιστολή λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Είναι υποκριτικό να προβάλλονται τέτοιοι νόμοι ως μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, ενώ το κεφάλαιο μόλις το 5%, πόσο μάλλον που τα επόμενα χρόνια θα προστεθούν και νέοι έμμεσοι φόροι για το «πρασίνισμα» της οικονομίας!

Δεν αμφισβητούνται  οι 50 και πλέον φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, που είναι μάλιστα και συνταγματικά κατοχυρωμένες! Ούτε η «εθελοντική» φορολόγηση των ναυτιλιακών ομίλων, Δεν  αμφισβητείται  ο «αναβαλλόμενος φόρος» των τραπεζών, που για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον θα συνεχίσουν να συμψηφίζουν τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων με μελλοντικά κέρδη. Στην πραγματικότητα, δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους, τη στιγμή που η κερδοφορία τους έφτασε το 2022 στα 3,625 δισ. ευρώ!

Τελικά, στο όνομα της υποτιθέμενης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ετοιμάζεται νέο κύμα φορολεηλασίας του λαού, αξιοποιώντας και τα ψηφιακά μέσα και το MyData.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών, απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση του ν.4557/2018 και των υπουργικών διατάξεων που ακολούθησαν καθώς και την ανάκληση των εντολών ελέγχου που έχουν εκδοθεί για τους λογιστές. Ο φορολογικός έλεγχος να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του κράτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *