ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ απευθύνεται και ενημερώνει:

  • Όλα τα μέλη της Συνόδου των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ
  • Όλα τα μέλη του ΟΕΕ
  • Όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους, ιδιαίτερα τους λογιστές-φοροτέχνες, τους φοιτητές.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι και απαιτούμε την άμεση κατάργηση της τροπολογίας που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ και υποχρεώνει το ΟΕΕ να εγγράφει αποφοίτους κολλεγίων για να έχουν το δικαίωμα της άσκησης του επαγγέλματος του οικονομολόγου και του λογιστή-φοροτέχνη. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που έφερε και ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες την εν λόγω τροπολογία τις προηγούμενες ημέρες.

Πρόκειται για απαράδεκτη τροπολογία, τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα της ισοτίμησης των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των κολλεγίων. Είναι συνέχεια όλων των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής της ΕΕ, βάσει της Συμφωνίας της Μπολόνια για την «απελευθέρωση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι εφαρμογή και προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στις σχετικές ευρωενωσιακές οδηγίες, που με ζήλο υπερασπίζονται οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στους οικονομολόγους.

Συνδέεται με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, με στόχευση  την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος-επαγγελματικών δικαιωμάτων, τη χειροτέρευση των όρων άσκησης των επαγγελμάτων που απαιτούν επιστημονική ειδίκευση, μεταξύ αυτών και του οικονομολόγου και του λογιστή-φοροτέχνη. Το επόμενο βήμα θα είναι η σύσταση επιπλέον μηχανισμών εξετάσεων και πιστοποιήσεων προσόντων και δεξιοτήτων από τους επαγγελματικούς φορείς, που σημαίνει πλήρης απαξίωση των πτυχίων ΑΕΙ.

Η λεγόμενη «ισοτίμηση» σημαίνει πολυκατηγοριοποίηση και απαξίωση των τίτλων σπουδών, στα οποία πλέον εντάσσονται και ιδιωτικά κολέγια τριετών σπουδών.  Η συγκεκριμένη τροπολογία θα γίνει όχημα για περαιτέρω πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών όλων των εργαζομένων, θα γίνει όχημα για τη θεσμοθέτηση κι άλλων εξετάσεων και πιστοποιήσεων για την απόκτηση του επαγγελματικού δικαιώματος, περαιτέρω υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών των πανεπιστημίων!

Στην κατεύθυνση αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα για οικονομολόγους και λογιστές είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες της ηγεσίας του ΟΕΕ, αφού με το πρόσχημα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος καθιερώθηκαν αρχικά οι τάξεις των λογιστών και σε δεύτερο χρόνο τα σεμινάρια αναβάθμισης που μετατράπηκαν σε εξετάσεις αναβάθμισης. Η ηγεσία του ΟΕΕ στήριξε, συνέβαλε και συνδιαμόρφωσε με τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις που άνοιξαν το δρόμο στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών κολεγιων και εφαρμόζουν τις σχετικές ευρωενωσιακές οδηγίες. Τώρα παριστάνει την «απατημένη σύζυγο», όπως λέει η λαϊκή θυμοσοφία.

Στη συνεδρίαση της ΚΔ της 22/12/20 η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ επανέλαβε τη θέση της, κατέθεσε τη δική της πρόταση αναδεικνύοντας ακριβώς την ανάγκη να υπάρξει ομόφωνη απόφαση για την άμεση κατάργηση της εν λόγω τροπολογίας και την καταγγελία της κυβέρνησης που την έφερε για ψήφιση.

Το προεδρείο (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ) όμως της ΚΔ ήθελε να πάρει απόφαση που να είναι στα πλαίσια της εφαρμογής των επικίνδυνων κατευθύνσεων.

Η ΔΗΚΙΟ (ΝΔ) υπερθεμάτισε για την κατάργηση του άρθρου 16 και την περαιτέρω νομοθετική κατοχύρωση των ιδιωτικών κολλεγίων. Οι ΠΔΣΟ (ΚΙΝΑΛ), ΠΟΕ (ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ), ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ συμφώνησαν με την πρόταση του Προεδρείου, με θέσεις όμως που υπερασπίζονται την εφαρμογή των ευρωενωσιακών οδηγιών.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, το Προεδρείο προσπάθησε να αποσπάσει ομόφωνη απόφαση με παρελκυστική τακτική. Έφτασε να επικαλεστεί την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του ΤΕΕ. Απέκρυψε όμως ότι το κείμενο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ έχει ως κύριο ζήτημα την απόρριψη της τροπολογίας ως μέτρο υπεράσπισης της δημόσιας, δωρεάν, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αδιάσπαστο, ενιαίο δίπλωμα και δεν θέτει ζήτημα για δήθεν παραποίηση της ευρωενωσιακής οδηγίας.

Σε αυτό το πνεύμα η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κάλεσε να τοποθετηθούν και οι άλλες δυνάμεις, στο ίδιο πνεύμα με την απόφαση του ΤΕΕ.

Δεν συμφωνήσαμε λοιπόν με το τελικό κείμενο που υπερψήφισε η πλειοψηφία της ΚΔ (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΕ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ), καταθέτοντας ξεχωριστή πρόταση γιατί:

  • καταγγέλλει την κυβέρνηση μεν, αλλά αθωώνει την ευρωπαϊκή οδηγία. Η κυβέρνηση υλοποιεί την ευρωπαϊκή οδηγία.
  • ζητάει μεν την κατάργηση της τροπολογίας, αλλά ζητάει την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολλεγίων με διαδικασίες που θα είναι στην αρμοδιότητα του ΟΕΕ, δηλαδή συμφωνεί με την ισοτίμηση των πτυχίων με αυτά των κολλεγίων και άρα την υποβάθμισή τους.

Απαιτούμε και παλεύουμε:

  • Να μην ισχύσει η εξίσωση των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια.
  • Ενιαία ανωτάτη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν. Ο τίτλος σπουδών μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
  • Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία.
  • Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *