
Τις προηγούμενες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για την επιχορήγηση των οικονομολόγων, δικηγόρων, μηχανικών, γεωτεχνικών με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης και την πρόταση του ΟΕΕ (και των άλλων επιστημονικών φορέων ΤΕΕ, ΔΣΑ), που θα καλυφθεί από τις εισφορές στον ΕΦΚΑ των ίδιων των ασφαλισμένων υπέρ του κλάδου ανεργίας! Δηλαδή, «επιχορήγηση» από τη δική μας την τσέπη! Και αυτά, την ίδια ώρα που το κράτος δίνει δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η πρόκληση απογειώνεται απέναντι σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που βρίσκονται χωρίς καθόλου εισόδημα ή με μικρό εισόδημα. Το μέγεθος της πρόκλησης αποκαλύφθηκε από τη διαδικτυακή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τις ηγεσίες ΟΕΕ και ΔΣΑ. Σε αυτή ζητήθηκε η γνώμη του ΟΕΕ για το πώς θα γίνει η κατηγοριοποίηση, δηλαδή επί της ουσίας ζητήθηκε η γνώμη για το ποιοι θα επιδοτηθούν και ποιοι όχι, γιατί το ποσό που θα εκταμιευθεί θα είναι μικρό.
Το θέμα τέθηκε και στη συνεδρίαση της ΚΔ από τον Πρόεδρο του ΟΕΕ. Είναι ενδεικτική η συζήτηση που ακολούθησε. Από πλευράς των δυνάμεων ΔΗΚΙΟ (ΝΔ), ΠΔΣΟ (ΚΙΝΑΛ) βαφτίστηκε «λαϊκισμός» η στήριξη όλων των ανέργων και των επιστημόνων με χαμηλό εισόδημα. Από πλευράς της η ΠΟΕ (ΣΥΡΙΖΑ), υπερθεμάτισε για τον περιβόητο ν. Κατρούγκαλου, στον οποίο θεσμοθετήθηκε η εν λόγω εισφορά και από την οποία θα αντληθεί αντίστοιχα η συγκεκριμένη επιχορήγηση, πάντα στη βάση της ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα πρότεινε η όποια επιδότηση των ανέργων να συνοδεύεται με αντίστοιχα προγράμματα επιμόρφωσής-κατάρτισης τους για την «επανένταξή» τους. Δηλαδή, προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με παροχή πακτωλού χρημάτων σε διάφορα ΚΕΚ.
Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ από την πρώτη στιγμή επέμεινε να δοθεί άμεσα καταρχήν η επιχορήγηση, αλλά να είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι που πεισματικά αρνήθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ανέδειξε στη συνεδρίαση ότι η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ξεπερνά τα 20δις ευρώ, είτε με τη μορφή απευθείας επιδοτήσεων, είτε μέσω φοροαπαλλαγών ή άλλων διευκολύνσεων και οι αποφάσεις σε αυτή την περίπτωση είναι τάχιστες.
Όταν πρόκειται όμως για τον κόσμο που πραγματικά έχει ανάγκη, τότε δίνονται ψίχουλα και με διαδικασίες χρονοβόρες. Επιπλέον σπρώχνουν και στον κοινωνικό αυτοματισμό με επιχειρήματα του τύπου “γιατί να δοθεί σε αυτή την ομάδα και όχι στην άλλη;”
Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ανέδειξε το ζήτημα του χτυπήματος του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, για το οποίο έπαιξε βασικό ρόλο ο ν. Κατρούγκαλου. Δεν μπορεί οι εισφορές των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων να γίνονται λάστιχο στη διελκυστίνδα της ανταποδοτικότητας.
Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ανέδειξε για άλλη μια φορά τη ρεαλιστικότητα και αναγκαιότητα των προτάσεων για στήριξη του εργατικού λαϊκού εισοδήματος, οι οποίες απορρίφθηκαν για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία του ΟΕΕ, όπως παλιότερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσεις για άμεση θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού στα 751€ με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις ΣΣΕ, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού και οι όποιες ενισχύσεις που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους να είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό.