Το δικαίωμα στην ασθένεια…και οι υποκριτές!

Κυβέρνηση και ηγεσία του ΟΕΕ εμπαίζουν από κοινού!

Τα αιτήματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας, για τα τεράστια κενά στο σύστημα υγείας, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εκπαίδευσης. Είναι πλέον φανερό και στον πιο δύσπιστο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία του Covid-19 και το lockdown για τη γενίκευση της επίθεσης σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και λαϊκά στρώματα. Πολύτιμος αρωγός και συνδιαμορφωτής της αντιλαϊκής πολιτικής αποδεικνύεται καθημερινά και η ηγεσία του ΟΕΕ, με θέσεις και τις προτάσεις της.

Όμως κυβέρνηση και ηγεσία του ΟΕΕ, αποδεικνύονται «μανούλες» στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών…Δεν βγάζουν άχνα για την εργοδοτική αυθαιρεσία, την έλλειψη μέτρων προστασίας και την απόκρυψη κρουσμάτων σε δεκάδες χώρους δουλειάς!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τελευταίο κείμενο της ηγεσίας του ΟΕΕ που ζητούσε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των λογιστών-φοροτεχνών να απόσχουν από εργασία στην περίπτωση ασθένειας και να απαλλαγούν από τα πρόστιμα για τις ΜΥΦ 2014. Περιοριστήκαν στα ελάχιστα για να δείξουν ότι τάχα προωθούν άμεσα και εφαρμόσιμα μέτρα για τους λογιστές, βγήκαν και βουλευτές της ΝΔ να τα προωθήσουν, αλλά εισέπραξαν για αυτήν ακόμα την τροπολογία με τα ελάχιστα, ένα τεράστιο ΟΧΙ από την κυβέρνηση! Βεβαίως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα την ίδια ώρα να παίρνει μέτρα που απαλλάσσει μεγάλες επιχειρήσεις από πρόστιμα και φόρους.

Ενώ όλο και περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη τη χώρα, οι λογιστές «απαγορεύεται» να νοσήσουν αφού πέρα από την ασθένεια θα βρεθούν και σε αδιέξοδο από τις προθεσμίες που τρέχουν μαζί με τα πρόστιμα. Αποκαλύπτεται το μέγεθος της υποκρισίας!

Η πραγματικότητα είναι το ΟΕΕ και ορισμένοι άλλοι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης, βγάζουν ανέξοδες ανακοινώσεις, που όχι απλά δεν απαντούν στα φλέγοντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών αλλά επεξεργάζονται και υπερθεματίζουν για το πώς καλύτερα θα υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση! Προσπαθούν βέβαια να χρυσώσουν το χάπι ψελλίζοντας κάποια ελάχιστα μέτρα ανακούφισης, θεωρώντας ότι έτσι θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λογιστών.

Με τον ορυμαγδό από ΠΝΠ, τις ανακοινώσεις των υπουργών, τις ΚΥΑ και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έρχονταν και επανέρχονται με καθυστερήσεις ή και καθόλου, η ηγεσία του ΟΕΕ επιβεβαίωσε περίτρανα ότι ο μόνος ρόλος της είναι ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ και ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΤΗΣ στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και σαν τέτοιος στέκεται ΕΧΘΡΙΚΑ στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές και οικονομολόγους. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και μια σειρά παρεμβάσεις από την παράταξη του ΚΙΝΑΛ στο ΟΕΕ, την ΠΔΣΟ, που συμμετέχει στο προεδρείο της ΚΔ του ΟΕΕ.

Στήνουν κοινές επιτροπές για να εκτονώσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των λογιστών. Διευκολύνουν το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, βάζοντας μπροστά το τυράκι της παράτασης των δηλωτικών υποχρεώσεων για να κάνουν τους λογιστές συνένοχους στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Το κύριο πρόβλημα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών δεν είναι μόνο αν θα αποφασιστούν κάποιες παρατάσεις ή μόνο αν θα έχουν καλύτερη επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι ότι με μαθηματικό τρόπο εξαντλείται κάθε δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που αντικειμενικά τους εξουθενώνουν.

Στο όνομα του λιγότερου κράτους μειώνεται το κόστος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά ιδιωτικοποιείται η γραφειοκρατία, μεταβιβάζοντάς την στους λογιστές-φοροτέχνες, που έχουν μετατραπεί σε γρανάζι για την εφαρμογή της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Και αυτό επειδή η εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει στόχο τη διευκόλυνση των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Αυτοί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και αυτής της περιόδου.

Είναι ανάγκη τώρα να θεσμοθετηθεί μήνας ανάπαυσης και δικαίωμα ασθένειας για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές με την αντίστοιχη πρόβλεψη παράτασης προθεσμιών.

Αντλούμε δύναμη από τις μάχες που δίνονται αυτό το χρονικό διάστημα με πιο πρόσφατη αυτή της απεργίας της 26/11/20. Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που έκαναν το βήμα και απέργησαν, τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα γραφεία τους και όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος.

Στηρίζουμε τα αιτήματα:

Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

  1. Άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές. Ειδική πρόβλεψη για τις επιπτώσεις από τυχόν ασθένεια Covid-19 (παράταση δηλώσεων κλπ ).
  2. Η έκτακτη επιχορήγηση οικονομολόγων, μηχανικών, δικηγόρων να είναι με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.
  3. Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υποστήριξης των υπουργείων εργασίας, κοινωνικών υπηρεσιών και ανάπτυξης, ξεχωριστά για κάθε πλατφόρμα, με σκοπό την επαρκή βοήθεια στους λογιστές.
  4. Απαλλαγή των α/α λογιστών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
  5. Άμεση επανένταξη των α/α λογιστών στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  6. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  7. Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  8. Να διασφαλιστεί το εισόδημα κάθε μισθωτού στο ύψος του μισθού του με ευθύνη του κράτους.
  9. Να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το 10ωρο, αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην υπογραφή ΣΣΕ.
  10. Καμία παρέμβαση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στα λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, κανένα εμπόδιο στην απεργία.
  11. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  12. Να καταργηθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
  13. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές.
  14. Αναστολήεφαρμογήςτων MYDATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.
  15. Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (helpdesk) για τα mydata από το υπουργείο.

B. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  1. Επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας με άμεση εφαρμογή
  2. Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού κι άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
  3. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία, που εργάζονται με κάθε είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση!
  4. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού στους εργαζόμενους στην υγεία. .
  5. Ιδιαίτερα, τώρα, μπροστά και στον επερχόμενο χειμώνα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού όλου του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς και εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο όπου είναι αναγκαίο. Τα εμβόλια να γίνονται εντελώς δωρεάν .
  6. Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, όπως προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα υγείας (1 ΜΕΘ ανά 3000 κατοίκους).
  7. Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
  8. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, για καθαριότητα και έλεγχο εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και των ατομικών μέσων προστασίας κ.λπ., στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων και για την προσχολική ηλικία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *