ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Άλλη μια ήττα; Μα ήττα λογίζεται όταν έχεις δώσει μια μάχη. Αν δεν την έδωσες καν, ούτε ήττα μπορείς να την πεις. Αν και οι ηγεσίες της ΠΟΦΕΕ και του ΟΕΕ (και όχι μόνο) προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι μάχες δίνονται με…..υπομνήματα.

Χτες το βράδυ, με την απόρριψη τροπολογίας δικών της βουλευτών για την ασθένεια λογιστών και την κατάργηση προστίμων για τις ΜΥΦ του 2014, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ενδιαφέρεται μόνο για το πως θα στηρίξει ακόμα περισσότερο τη συγκέντρωση του εμπορίου και των υπηρεσιών σε εκείνους που μπορούν να στηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο την καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις. Άλλωστε όλες οι ενέργειές της, όπως και ο προϋπολογισμός που πρόσφατα κατατέθηκε, εκεί ακριβώς αποσκοπούν.

Όλα τα συχαρίκια και οι έπαινοι για τον δοκιμαζόμενο κλάδο μας, είναι μόνο για το θεαθήναι. Είναι στάχτη στα μάτια ενός κλάδου, που τους τελευταίους μήνες του έχουν βγει κυριολεκτικά τα μάτια για να στηρίξει όλα τα στραβά και παράλογα που έχει επωμιστεί χωρίς να του αναλογούν. Και το χειρότερο είναι ότι έπεται και συνέχεια, με τις ευλογίες της ΠΟΦΕΕ και του ΟΕΕ.

Δεν είναι ο «αόρατος» εχθρός της πανδημίας που φταίει για όλα. Υπάρχουν πολιτικές που υλοποιούνται και έχουν τις επιπτώσεις τους σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνία σήμερα, όπως και η προηγούμενη οικονομική κρίση, αξιοποιείται για να περάσουν πιο γρήγορα ήδη αποφασισμένα μέτρα, στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης κλάδων σε μεγάλες εταιρείες, πλήττοντας ασφαλώς τις μικρότερες και τους αυτοαπασχολούμενους που δεν αντέχουν τη μεγάλη πίεση που δέχονται. Αυτή η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, απαιτεί κεφάλαια και αξιοποίηση μισθωτής εργασίας. Μόνο που οι χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι δεν έχουν τα αναγκαία κεφάλαια να επενδύσουν. Και το ξέρουν πολύ καλά αυτό εχθροί και «φίλοι».

Και ο καθένας διαλέγει συμμάχους.

Οι χιλιάδες λογιστές που πλήττονται από αυτή την πολιτική, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την κυβέρνηση που τους αγνοεί και επιβάλλει την πολιτική της με κάθε τρόπο, αλλά και από αυτούς που σε κάθε ευκαιρία χειροκροτάνε τα κυβερνητικά μέτρα. Τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιοι που τα προτείνουν και μάλιστα περηφανεύονται γι αυτό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: την πιστοποίηση, τον κώδικα δεοντολογίας, την ψηφιακή υπογραφή; Σε τι ωφελήθηκε ο αυτοαπασχολούμενος λογιστής από αυτά; Το mydata και το ενδιαφέρων τους για την όσο πιο σύντομη υλοποίησή του (πολλές φορές και κριτικάροντας την κυβέρνηση για τις αναβολές) είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Η λύση είναι μόνο στα χέρια των λογιστών. Έχουμε τη δύναμη τουλάχιστον να δώσουμε τη μάχη. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση. Να απαιτήσουμε να πάρουν θέση όλες οι Ενώσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα. Όπου αρνούνται τα Δ.Σ. που δε θέλουν να χαλάσουν τις καρδιές τους με την ΠΟΦΕΕ, να γίνουν επιτροπές αγώνα. Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι και με όποιο πρόσφορο τρόπο, λόγω και των περιοριστικών μέτρων, να παρθούν αποφάσεις να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τα αιτήματα που από το καλοκαίρι με τις πρωτοβουλίες ορισμένων Ενώσεων βγήκαν στο προσκήνιο. Τα αιτήματα που η ΠΟΦΕΕ και το ΟΕΕ τα έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια, μη τυχόν και χαλάσουν το «καλό κλίμα συνεργασίας» με την κυβέρνηση και τα υπουργεία.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δεν υπάρχει άλλη λύση για τον κλάδο μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

  1. Άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές. Ειδική πρόβλεψη για τις επιπτώσεις από τυχόν ασθένεια covid-19 (παράταση δηλώσεων κλπ ).
  2. Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υποστήριξης των υπουργείων εργασίας, κοινωνικών υπηρεσιών και ανάπτυξης , ξεχωριστά για κάθε πλατφόρμα, με σκοπό την επαρκή βοήθεια στους λογιστές.
  3. Άμεση επανένταξη των α/α λογιστών στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  5. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων , πλειστηριασμών κλπ . Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  6. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές.
  7. Αναστολή εφαρμογής των MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.
  8. Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.

Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, τότε πότε. Οι μάχες κερδίζονται με τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας. Καμιά μάχη δεν κερδήθηκε με ανάθεση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

03/12/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *