ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΦΕΕ – ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ;

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Έχει αποδειχτεί εδώ και πολύ καιρό πια. Εκτός από την κυβέρνηση, ούτε η ΠΟΦΕΕ ακούει τους λογιστές. Ενδιαφέρεται μόνο για το πως θα υλοποιηθούν καλύτερα τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση. Και επειδή ξέρει πολύ καλά ότι ο κλάδος κυριολεκτικά βράζει, βγάζει κατά διαστήματα κάποιες ανακοινώσεις με βαρύγδουπους τίτλους, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς που θα τους γυαλίσουν τα καθρεφτάκια.

Τελευταία τους «αγωνιστική» ενέργεια η επιστολή-ερώτημα προς τον πρωθυπουργό, αν μας ακούει. Και αναφέρονται μόνο στο ζήτημα της ασθένειας του λογιστή. Που είναι και το μοναδικό από τα αιτήματα του κλάδου που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, χωρίς κανένα κόστος από την κυβέρνηση. Φανταστείτε την αδιαφορία των κυβερνώντων, που ακόμα και για τέτοια προβλήματα μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει λύση.

Με τα υπόλοιπα αλήθεια τι θα γίνει; Θα εκδοθεί κάποια νέα ανακοίνωση με ερώτημα αν μας βλέπουν ή αν μας οσμίζονται;

Ακόμα όμως και σ’ αυτή την επιστολή, αναφέρονται στην «ευαρέσκεια και την δημόσια εκθείαση και συμπόνοια από πολλούς υπουργούς» για τους λογιστές-φοροτέχνες. Και βέβαια αυτή η συμπόνοια τους έχει εκφραστεί με την πλήρη αδιαφορία για τα πραγματικά και τεράστια προβλήματα των λογιστών, που στο τελευταίο οκτάμηνο μόνο, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 10 συνάδελφοι από καρδιακά, εγκεφαλικά και covid. Οι υπουργοί που έχουν νομοθετήσει τέρατα και μας έχουν αναγκάσει να δουλεύουμε πέρα από τα ανθρώπινα όρια, εκθειάζουν στα λόγια το έργο μας και γι αυτό πρέπει και να τους ευχαριστήσουμε.

Είναι αλήθεια ότι η δουλειά μας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει αλλάξει σημαντικά. Μια σειρά υποχρεώσεις φορτώθηκαν στις πλάτες μας. Με αυτά που έρχονται στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση για όλους μας. Με την εφαρμογή του mydata θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο. Και η ΠΟΦΕΕ εξακολουθεί να κάνει το dealer σε όλα αυτά τα μέτρα. Μας καλεί να υποβάλλουμε και ερωτήματα για να βελτιώσουμε την πλατφόρμα, ενώ ακόμα και σήμερα γίνονται σεμινάρια που όχι μόνο δε λύνουν απορίες, αλλά δημιουργούν περισσότερες. Η ηγετική ομάδα της ΠΟΦΕΕ μας κουνάει το δάχτυλο γιατί διαμαρτυρόμαστε, αφού όπως λένε, αυτοί αγωνίζονται για το καλό μας. Στο ΔΣ της ΕΦΕΕΑ αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν αιτήματα του κλάδου, παραπέποντας στην ΠΟΦΕΕ όπου δεν υπάρχει αντίλογος.

Αυτή η κατάσταση δυστυχώς θα συνεχίζεται, όσο οι ίδιοι οι λογιστές δεν παίρνουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια, με πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις, με δραστηριοποίηση των συλλόγων πανελλαδικά. Τέτοιες πρωτοβουλίες πάρθηκαν πριν το καλοκαίρι και συσπείρωσαν αρκετούς συναδέλφους. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί το επόμενο διάστημα. Να πάρουν αποφάσεις όλες οι Ενώσεις με διεκδικητικό πλαίσιο για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου. Κανείς δε θα λύσει τα προβλήματα με εμάς απόντες.

Και είναι ανάγκη να δούμε συνολικά τα προβλήματα του κλάδου και όχι αποσπασματικά. Μαζί και με άλλους κλάδους αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται.

Να διεκδικήσουμε:

Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

 1. Άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές. Ειδική πρόβλεψη για τις επιπτώσεις από τυχόν ασθένεια covid-19 (παράταση δηλώσεων κλπ ).
 2. Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υποστήριξης των υπουργείων εργασίας, κοινωνικών υπηρεσιών και ανάπτυξης , ξεχωριστά για κάθε πλατφόρμα, με σκοπό την επαρκή βοήθεια στους λογιστές.
 3. Άμεση επανένταξη των α/α λογιστών στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
 5. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων , πλειστηριασμών κλπ . Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 6. Να καταργηθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
 7. Καμία παρέμβαση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.
 8. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές.
 9. Αναστολή εφαρμογής των MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.
 10. Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.

B. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 1. Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού κι άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
 2. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία, που εργάζονται με κάθε είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση!
 3. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας , και να μπει σε άμεση εφαρμογή
 4. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό στους εργαζόμενους στην υγεία. .
 5. Ιδιαίτερα, τώρα, μπροστά και στον επερχόμενο χειμώνα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού όλου του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς και εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο όπου είναι αναγκαίο . Τα εμβόλια γίνονται εντελώς δωρεάν .
 6. Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. όπως προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα υγείας (1 ΜΕΘ ανά 3000 κατοίκους)
 7. Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
 8. Έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, για καθαριότητα και έλεγχο εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και των ατομικών μέσων προστασίας κ.λπ., στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων και για την προσχολική ηλικία.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

24/11/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *