Παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη βουλευτή του ΚΚΕ στη συνάντηση με φορείς του κλάδου των οικονομολόγων-λογιστών φοροτεχνικών Ανατολικής Κρήτης

Στη συνάντηση που διοργάνωσαν φορείς του κλάδου των οικονομολόγων-λογιστών φοροτεχνικών Ανατολικής Κρήτης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιούλη, παραβρέθηκε και μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε στη παρέμβαση του το βαρύ νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη δουλειά των λογιστών-φοροτεχνικών, με φορολογικούς αντιλαϊκούς νόμους, νόμους για την επαγγελματική ευθύνη των λογιστών, με τον Κώδικα Δεοντολογίας, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την ψηφιακή υπογραφή, τα ηλεκτρονικά βιβλία, το taxisnet κ.ά. Στο ασφυκτικό πλαίσιο προστίθεται ο απίστευτος φόρτος δηλωτικών υποχρεώσεων που έχουν επωμιστεί οι λογιστές-φοροτέχνες.

Ως προς τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αυτή καθεαυτή τεχνολογία, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και η ψηφιοποίηση της οικονομίας, τα οποία ούτως ή άλλως ταλαιπωρούν τους λογιστές αντί να τους διευκολύνουν. Οι λογιστές, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, πλήττονται και από τη διεκπεραίωση αλλά και από την εφαρμογή ακριβώς αυτών των αντιλαϊκών νόμων, που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι κυβερνήσεις, με το πρόσχημα της ψηφιακής αναβάθμισης, εκσυγχρονίζουν και «ψηφιοποιούν» το κράτος, αλλά στην πραγματικότητα το κάνουν πιο αντιλαϊκό και πιο φιλικό στους μονοπωλιακούς ομίλους. Από τη μία μειώνουν το κόστος λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, του κρατικού μηχανισμού και από την άλλη μεταβιβάζουν τη γραφειοκρατική δουλειά, σε λογιστές – φοροτέχνες, για να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική σε βάρος του λαού για να την πιο αποτελεσματική φοροληστεία.

Αντίθετα, το κράτος διευρύνει αρμοδιότητες και υπηρεσίες τις οποίες παραχωρεί στις μεγάλες, ελεγκτικές και λογιστικές εταιρίες, οι οποίες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, θησαυρίζοντας με τις πλάτες του κράτους και παράλληλα διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την κίνηση κεφαλαίων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και το χρόνο υλοποίησης των επενδύσεων τους, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα με φοροαπαλλαγές, φθηνή εργατική δύναμη, μείωση των ελέγχων, κ.ά.

Ο Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι αυτή η πολιτική (νόμοι, διατάγματα, Υ.Α., ΠΝΠ, ψηφιακές εφαρμογές, κ.α.) έχει έναν και μόνο στόχο: να διευκολύνει τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες εταιρείες. Το σύνολο των παραπάνω ζητημάτων, οδήγησαν στην εντατικοποίηση της δουλειάς με λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, κάνοντας πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό.

Στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε και στο νομοσχέδιο της τηλεργασίας που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το φέρει το επόμενο διάστημα αποδεικνύοντας ότι η πανδημία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κατοχυρώσουν οι εργοδότες, μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που παρουσιάστηκαν ως «έκτακτα» και τώρα μονιμοποιούνται, όπως ήταν άλλωστε σχεδιασμένο από την αρχή.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία στηρίχτηκε στο νόμο για τα ιδιωτικά κολέγια και υποχρεώνει το ΟΕΕ για αναγνώρισή των αποφοίτων τους, άρα απόκτηση άδειας λογιστή-φοροτέχνη και εγγραφή του ως μέλος στο ΟΕΕ εξομοιώνοντας στην πράξη πτυχία ΑΕΙ με τίτλους σπουδών ιδιωτικών κολεγίων τριετών σπουδών.

Το ΚΚΕ, σημείωσε, είναι σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της ΕΕ που οδήγησε στην ισοπέδωση των πτυχίων, την απαξίωση των σπουδών, την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων. Κερδισμένες από αυτό είναι οι μεγάλες εταιρίες που συγκεντρώνουν την αγορά. Οι πτυχιούχοι θα δουλεύουν με χειρότερους όρους και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα.

Επιπλέον, ο Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε ότι το ΚΚΕ, μέσα από τροπολογίες, προτάσεις νόμου και ταυτόχρονα μέσα στο κίνημα, ανέδειξε τα δίκαια αιτήματα των α/α και μικρών λογιστών, ενώ κάλεσε τους λογιστές-φοροτεχνικούς να δυναμώσουν την πάλη. Σε σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές που συνδιαμορφώνουν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ, με βάση τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται, να προωθεί μέσα και έξω από τη Βουλή τα δίκαια αιτήματά των λογιστών-φοροτεχνικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *