ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΕΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΔ

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης (ΚΔ) του ΟΕΕ, την Τρίτη 30/6/2020, ένα από τα βασικά θέματα ήταν η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στην έφεση του ΟΕΕ για την υπόθεση αίτησης αποφοίτου αγγλικού κολλεγίου για απόκτηση άδειας λογιστή-φοροτέχνη και εγγραφή του ως μέλος στο ΟΕΕ. Γνωστοποιήθηκε η υπ’ αρ. 960/2020 απόφαση του ΣτΕ, περί ιδιωτικών κολεγίων και υποχρέωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για αναγνώρισή τους.

Επί της ουσίας μπήκε οριστικά η ταφόπλακα, αφού η απόφαση αυτή εξομοιώνει στην πράξη πτυχία ΑΕΙ με τίτλους σπουδών Ιδιωτικών κολεγίων τριετών σπουδών. Ολοκληρώνει την απελευθέρωση του λογιστικού επαγγέλματος και κάθε επαγγέλματος που συνδέεται με την οικονομική επιστήμη, καθώς και την πλήρη αποσύνδεση πτυχίων από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ανοίγει το δρόμο να γράφονται στο ΟΕΕ απόφοιτοι τέτοιων κολεγίων και με δικαίωμα να αποκτούν εν δυνάμει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή Α΄τάξης. Είναι ένας κρίκος στην πλήρη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα με τα ΑΕΙ, στην κατεύθυνση υλοποίησης των οδηγιών της «Μπολόνια» από την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις.

Η ΚΔ με ευθύνη της πλειοψηφίας, ΔΗΚΙΟ-ΝΔ/ΠΔΣΟ-ΚΙΝΑΛ/ΠΟΦΕΕ, αποφάσισε να συμμορφωθεί και να αποδεχθεί την εγγραφή απόφοιτου κολεγίου. Για την ιστορία, το ΟΕΕ δεν είχε αποδεχτεί μέχρι σήμερα να εγγράψει τον εν λόγω απόφοιτο. Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΔ ήταν η αποδοχή μεν της απόφασης του ΣτΕ («επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς»), αλλά στο μέλλον…να μην γίνονται δεκτές ανάλογες αιτήσεις από αποφοίτους κολλεγίων και παράλληλα το ΟΕΕ να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για να καλυφθούν τα νομικά κενά που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Η απόφαση αυτή είναι σκέτη κοροϊδία. Επί της ουσίας συνεχίζουν στην πεπατημένη, αποδεχόμενοι όλο το νομοθετικό πλαίσιο που οδήγησε σε αυτή την απόφαση και καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες που στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Από θέση αρχής η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ επέμεινε ότι η ΚΔ του ΟΕΕ έχει υποχρέωση να πάρει την πολιτική ευθύνη να μην αποδεχτεί την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων και να μην συμμορφωθεί. Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της ΕΕ που οδήγησε στην ισοπέδωση των πτυχίων, την απαξίωση των σπουδών, την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων. Από αυτή την πλευρά ασκήσαμε κριτική στην πλειοψηφία της ΚΔ ότι «πατάει σε δύο βάρκες», δηλαδή αποδέχεται τη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά καμώνεται ότι δεν θα αποδέχεται αποφοίτους κολλεγίων. Και με τον αστυφύλλαξ και με το χωροφύλλαξ δηλαδή…

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία»! Σημειώνουμε ότι το Π.Δ. 38/2010, που αφορά την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων», αναγνώρισε την επαγγελματική ισοτιμία των διπλωματούχων κολλεγίων του εξωτερικού με διετή λογιστική προϋπηρεσία στην ΕΕ, με αυτήν των πανεπιστημίων. Η διαδικασία πλήρους «απελευθέρωσης του επαγγέλματος», ολοκληρώθηκε με το ν. 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές (με την εφαρμογή των ευρωενωσιακών οδηγιών 89/48 και 36/2005) στις διατάξεις για το επάγγελμα λογιστή-φοροτέχνη ήταν άμεσα συνδεδεμένες με την λεγόμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος. Κερδισμένες είναι οι μεγάλες εταιρίες που συγκεντρώνουν την αγορά. Αντίθετα διευρύνεται η στρατιά των πτυχιούχων που αναγκάζονται να δουλεύουν με χειρότερους όρους και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα, ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, ευέλικτο με βάση τις συνεχείς αλλαγές στην αγορά που αναγκάζεται συνεχώς να καταρτίζεται και να επανακαταρίζεται, μεταπηδώντας συνεχώς στην ανεργία.

Η πλειοψηφία της ΚΔ του ΟΕΕ (παρατάξεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ) έχει ιδιαίτερη ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Όχι μόνο εφάρμοσαν, αλλά υποστήριξαν και πρωτοστάτησαν για την προώθηση των ευρωενωσιακών οδηγιών και της σχετικής νομοθεσίας, καλλιεργώντας αυταπάτες. Πάνω από τρία χρόνια κωλυσιεργούσαν, περιοριορίνταν σε νομικές διαδικασίες. Παρά τη επίμονη στάση της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ να συζητηθεί σε ΣτΑ ώστε να παρθεί απόφαση, αρχικά αρνούνταν τη συζήτηση και τελικά διαμόρφωσαν ένα ψήφισμα που λίγο-πολύ αναγνώριζε την ισοτίμηση των κολεγίων, αλλά με ευθύνη του ΟΕΕ. Το αίτημα τους έγινε πράξη με νομοθετική πρωτοβουλία που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλη του 2019 με το νόμο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ο συγκεκριμένος νόμος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην κατάργηση του άρθρου 16 στην πράξη. Ένα βήμα παραπέρα στην εφαρμογή του ΠΔ 38/2010 (Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων) και συνολικά των ευρωενωσιακών οδηγιών. Επέτρεψε την επαγγελματική ισοτιμία των πτυχίων οικονομικών σχολών ανώτατης εκπαίδευσης με αυτά των κολεγίων!

Και όμως, αυτό το τερατούργημα βρήκε τη θετική αποδοχή από μεριάς της πλειοψηφίας της ΚΔ του ΟΕΕ (παρατάξεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ). Πανηγύριζαν γιατί το Υπουργείο Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο τροπολογία που αφορούσε το πρώην ΣΑΕΠ και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοτιμίας πτυχίων κολεγίων, η οποία ήταν ταυτόσημη με τις θέσεις τους, αναθέτοντας την ευθύνη της τελικής έγκρισης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας στο ΟΕΕ. Και στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νέα υπουργό παιδείας και αποτελείωσε ό,τι είχε απομείνει!

Άλλωστε το αίτημα που υιοθετήθηκε από το ΟΕΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΠΟΕ), δεν αμφισβήτησε ποτέ τη νομοθεσία που αναγνωρίζει τα τριετή κολέγια. Το μόνο που διεκδικούσε επί της ουσίας ήταν να παίξει το ΟΕΕ το ρόλο που έπαιζε μέχρι τώρα το ΣΑΕΠ συνδυασμένα με την εφαρμογή του ΠΔ 38/2010.

Μόνο η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή ότι στην πραγματικότητα η τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αποδέχτηκαν οι παρατάξεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο ΟΕΕ, «ξεκλειδώνει την πύλη» στα κολέγια, δίνοντας τη δυνατότητα σε απόφοιτους τους να αποκτήσουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα λογιστές-φοροτέχνες (βάσει της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων).

Από αυτή τη σκοπιά αποκαλυπτική και υποκριτική ήταν και η στάση της ΠΟΕ (ΣΥΡΙΖΑ) στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΔ, η οποία έκανε λόγο για αποδοχή του ρόλου του ΟΕΕ ως ρυθμιστή της αγοράς στο ζήτημα της ρύθμισης των επαγγελματικών προσόντων, αλλά δεν αποδέχτηκε την απόφαση του ΣτΕ με την αιτιολογία ότι είναι σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Λές και δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τους νόμους που καταπατούν το άρθρο 16 (αλήθεια τα ακριβοπληρωμένα μεταπτυχιακά στα ΑΕΙ δεν είναι παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος;;;). Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν για να αναγνωριστούν οι τίτλοι των κολεγίων μέσω ερωτήσεων, οι υπουργοί του υπόσχονταν να «κλείσουν» την «εκκρεμότητα». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε το ΠΔ 133/2016 σχετικά με τη ρύθμιση του επαγγέλματος διαχειριστή αφερεγγυότητας, που αναγνώριζε ότι για τα επαγγελματικά προσόντα που έχουν αποκτηθεί σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ. 38/2010. Η ΠΟΕ επι της ουσίας ζητά αυτό που υιοθετούν ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ, δηλαδή την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοτιμίας των τίτλων σπουδών κολεγίων με ΑΕΙ μέσω του ΟΕΕ.

Πλέον δεν χωρά καμιά αυταπάτη για το ρόλο του ΟΕΕ. Το ΟΕΕ και η ηγεσία του, οι παρατάξεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΦΕΕ, στέκονται εχθρικά απέναντι στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους. Τώρα ήρθε η ώρα να δυναμώσει η πάλη με συσπείρωση στα σωματεία και ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, μέσα και κυρίως έξω απ’ το ΟΕΕ. Σε σύγκρουση με την αστική πολιτική, την πολιτική που έχουν ανάγκη οι μεγάλοι όμιλοι, την πολιτική που το ΟΕΕ συνδιαμόρφωσε και συνδιαμορφώνει με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *