ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ Δ.Κ.Ο.

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των λογιστών-φοροτεχνικών. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην αποχή και στις συγκεντρώσεις.

Είναι η ώρα να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων λογιστών-φοροτεχνών, τα ανθρώπινα ωράρια, οι ημέρες ανάπαυσης, μισθοί αξιοπρεπείς, συνθήκες εργασίας αξιοπρεπείς, καλοκαιρινές άδειες, ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλων υποχρεώσεων (δάνεια, χρέη κτλ). Ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών ΠΝΠ-εγκυκλίων και επομένως η διεκπεραίωσή τους από τους λογιστές-φοροτέχνες ήρθε και «κούμπωσε» πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο των ήδη αυξημένων αρμοδιοτήτων και ευθυνών, που το αστικό κράτος έχει αναθέσει σε λογιστές φοροτεχνικούς με μια σειρά νόμους.

Την Τρίτη 30/6/20 πραγματοποιήθηκε Κεντρική Διοίκηση (ΚΔ) του ΟΕΕ. Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κάλεσε εξαρχής την ΚΔ να πάρει θέση και να στηρίξει την αποχή των λογιστών-φοροτεχνών. Η πρόταση αυτή ήρθε σε συνέχεια των παρεμβάσεών μας για μέτρα στήριξης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών (κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ, καταβολή του επιδόματος των 800€, ωράριο, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, προστασία από τα χρέη, αναγκαίες παρατάσεις κτλ). Τώρα είναι αναγκαία τα μέτρα στήριξης!

Η πλειοψηφία των παρατάξεων (ΔΗΚΙΟ-ΝΔ, ΠΔΣΟ-ΚΙΝΑΛ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ) απέφυγαν να τοποθετηθούν. Ούτε καν ο εκπρόσωπος της ΠΟΦΕΕ, δεν βρήκε κάτι ουσιαστικό να ψελλίσει. Και να σκεφτεί κανείς ότι η διήμερη αποχή γίνεται ύστερα από απόφαση της ΠΟΦΕΕ…Μάλιστα η απάντηση του εκπροσώπου της ΠΟΦΕΕ στην δικαιολογημένη κριτική για τη στάση του, ήταν ότι «άλλο η ΠΟΦΕΕ ως Ομοσπονδία και άλλο η ΠΟΦΕΕ στο ΟΕΕ»!

Επιβεβαιώνεται δηλαδή με τον πιο εμφανή τρόπο ότι όλη η προσπάθεια του ΟΕΕ εξαντλείται στην πιο στενή πρόσδεση με την εκάστοτε κυβέρνηση. Όπως έκανε πρόσφατα, που ενώ γίνονταν κινητοποιήσεις από τους λογιστές στις 17/6 και 18/6, εκείνοι κατέληγαν στη δημιουργία κοινών επιτροπών με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι θα εκτονώσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των λογιστών. Ταυτόχρονα, διευκολύνουν την κυβέρνηση, δίνουν το know how για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, βάζοντας μπροστά το «τυράκι» της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να κάνουν τους λογιστές-φοροτέχνες συμμέτοχους-συνένοχους στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων.

Από κοντά και η ΠΟΕ (ΣΥΡΙΖΑ), της οποίας η κριτική αρχίζει και τελειώνει στον τρόπο διαχείρισης. Περιορίστηκε στο ζήτημα των πολλαπλών ΠΝΠ και διευκρινιστικών εγκυκλίων της τελευταίας στιγμής…Αλλά για «την ταμπακιέρα τίποτα»! Και τι να πούνε, αφού πολλές αποφάσεις του ΟΕΕ έχουν περάσει και με τη συναίνεση της ΠΟΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όχι μόνο διατήρησε και εφάρμοσε τους αντιλαϊκούς φορολογικούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά τους επέκτεινε. Οι λογιστές, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, πλήττονται και από τη διεκπεραίωση αλλά και από την εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων, που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στο ΟΕΕ. Είναι μηχανισμός στήριξης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση στα σωματεία τους και η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους. Αλλά και η κοινή πάλη και συμμαχία τους ενάντια στην κοινή αιτία των προβλημάτων τους που δεν είναι άλλη από τους επιχειρηματικούς ομίλους και η πολιτική που τους εξυπηρετεί.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου, την αποχή της 2/7 και 3/7 και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ. Καμία απόλυση. Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
  • Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και για τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ και στο «ΕΡΓΑΝΗ». Παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων τουλάχιστον έως 30/9/2020. Μεταφορά όλων των δηλωτικών προθεσμιών που λήγουν εντός του Αυγούστου την 15/09 με σκοπό ο Αύγουστος να καθιερωθεί μήνας ανάπαυσης των λογιστών. Να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου.
  • Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.
  • Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους. Να καταβληθεί σε όλους τους λογιστές η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.
  • Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για αυτοαπασχολούμενους λογιστές και εργαζόμενους με ΔΠΥ (στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, κατ’ αρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Απαλλαγή των α/α λογιστών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων.
  • Την άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *