ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ, 18:30

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η «επόμενη μέρα» έχει ήδη ξεκινήσει…

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού δείχνει σαφή επιδείνωση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους με γρήγορους ρυθμούς!

Και όμως, η πανδημία και η καραντίνα αξιοποιήθηκαν σαν «ευκαιρία» από την κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να εξαπολύσουν γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή και στο μέλλον μας, με συμπαραστάτη την ηγεσία του ΟΕΕ. Η τακτική τους θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι»!

Η αλήθεια είναι ότι η επιδημία επιτάχυνε διαδικασίες εκδήλωσης κρίσης στην καπιταλιστική οικονομία, κάτι που διαφαινόταν και εκτιμώταν καιρό πριν. Για ακόμα μια φορά φορτώνουν το λογαριασμό στα εργατικά-λαϊκά στρώματα για να είναι αυτά που θα πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Τα δεκαδές και εκατοντάδες δισ. που πάνε και έρχονται από διάφορα προγράμματα της Ε.Ε., θα κατευθυνθούν στους μεγάλους ομίλους και ο λογαριασμός θα σταλεί στους εργαζόμενους και στο λαό να πληρώσουν, για τη διάσωση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι οικονομολόγοι, ιδιαίτερα λογιστές-φοροτέχνες, εργαζόμενοι στις ελεγκτικές εταιρίες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.α., γνωρίζουμε από «πρώτο χέρι» πώς μεταφράζονται στους χώρους δουλειάς:

-Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε αρκετούς χώρους, δεν παίρνονται μέτρα μη συνωστισμού ή παροχής αντισηπτικού, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις, συντήρηση κλιματιστικών, επαρκής εξαερισμός σε όλους τους χώρους.

-Είναι καθημερινά τα εκβιαστικά διλλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, «αναστολή και θα δουλεύεις ή εκ περιτροπής εργασία και μισά λεφτά», «υποχρεωτική άδεια ή εκ περιτροπής», «εκ περιτροπής εργασία ή απόλυση», την ίδια ώρα που ο φόρτος εργασίας μεγαλώνει και μάλιστα εταιρίες καλούν προκλητικά εργαζόμενους να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές άδειες, να προετοιμάζονται για δουλειά 12ωρη, ακόμα και Σαββατοκύριακα.

-Στις μεγάλες εταιρείες, παρά την άρση των μέτρων γίνεται προσπάθεια για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Η εφαρμογή της (που την παρουσιάζουν λες και είναι παράδεισος) έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς και πτυχές της κοινωνικής τους ζωής. Από προβλήματα στην υγεία τους λόγω έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων (γραφείο, καρέκλα, οθόνη κλπ), στο ωράριο εργασίας τους και στον χρόνο ξεκούρασης και αναψυχής, στις αδήλωτες υπερωρίες, στις οικογενειακές και προσωπικές τους σχέσεις, στην ψυχική τους υγεία, στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Η πρόθεση της κυβέρνησης με τη στήριξη της ηγεσίας του ΟΕΕ, των ελεγκτικών, των μεγάλων λογιστικών εταιριών, των μονοπωλιακών ομίλων γενικότερα, είναι η γενίκευση της τηλεργασίας. Είναι χαρακτηριστική σε αυτά τα πλαίσια η πρόταση που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη μελέτη του ΟΕΕ για το «Γραφείο του Μέλλοντος». Και όλα αυτά ντύνονται με μεγάλα λόγια για τη «νέα ψηφιακή εποχή», για το υποτίθεται σύγχρονο «ψηφιακό κράτος», τη «ψηφιακή οικονομία» κλπ.

Μας τάζουν δουλειές και καλύτερη ζωή, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για τους περισσότερους από εμάς:

-Η κατάσταση με τα ατελείωτα ωράρια επιδεινώθηκε με την διευρυμένη χρήση προηγμένων ψηφιακών συστημάτων, την τηλεργασία, την ψηφιοποίηση κρατικών υπηρεσιών. Αντί να δουλεύουμε σε πιο ανθρώπινες συνθήκες, στενάζουμε από την εντατικοποίηση της δουλειάς, το άγχος για την επιβίωσή μας, το φόρτο περισσότερων καθηκόντων που μας φορτώνει το κράτος και το κεφάλαιο με τους νόμους τους, χωρίς καν να πληρωνόμαστε. Γιατί η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται από το αστικό κράτος και το κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και όχι για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

-Ο ορυμαγδός ΠΝΠ, οι συνεχείς αλλαγές και η μη ανταπόκριση του taxisnet και του «Εργάνη», η μη έγκαιρη λήψη παρατάσεων που προστέθηκαν στην ήδη πολύ φορτωμένη εργασία του λογιστή, οδήγησαν σε αύξηση της ήδη υπάρχουσας εντατικοποιημένης δουλειάς και σε ατελείωτες ώρες δουλειάς για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Οι ίδιοι πρέπει να μελετήσουν, να κατανοήσουν, να υλοποιήσουν και μάλιστα εντός ασφυκτικών προθεσμιών, για να απαλλασσεται το αστικό κράτος από το «κόστος» δημόσιων υπηρεσιών.

Με την απλήρωτη δουλειά των λογιστών πουλούν εκδούλευση για το «ψηφιακό κράτος». Το αστικό κράτος εκσυγχρονίζεται για τις ανάγκες των μονοπωλίων, αλλά μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι «λιώνουν» ατέλειωτες ώρες πάνω σε πλατφόρμες. Γιατί είμαστε εμείς που υλοποιούμε τις αλλεπάλληλες νομοθετικές προσαρμογές. Και αυτή η κατάσταση συνδυάζεται με την κατάσταση φορολογικής και ασφαλιστικής αφαίμαξης, διαμορφώνοντας ασφυκτικές συνθήκες για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Και όμως, οι ελεγκτικές, οι μεγάλες λογιστικές εταιρίες, οι μεγάλοι όμιλοι είναι αυτοί που κερδίζουν: παίρνουν περισσότερη δουλειά από το κράτος συγκεντρώνοντας μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, εξασφαλίζουν περισσότερα κονδύλια από επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, περισσότερα κέρδη και πιο φθηνή εργασία.

Μονόδρομος για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους είναι η κοινή πάλη απέναντι στην κοινή αιτία των προβλημάτων τους που δεν είναι άλλη από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και η πολιτική που τους εξυπηρετεί. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές όταν σε συνθήκες πανδημίας προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την ΕΕ δεν έχει η ανθρώπινη ζωή και υγεία, αλλά η διαφύλαξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κόντρα σε αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος η απαίτηση για την απόσυρση των ΠΝΠ, που προβάλλονται μεν ως κάτι προσωρινό, αλλά όπως λέει ο λαός μας ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!

είναι μονόδρομοσ η πάλη για την προστασία της υγείας του λαού με μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς. με ευθύνη της κυβέρνησης να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, αλλά και μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Είναι μονόδρομος η απαίτηση για άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, των μεταπτυχιακών φοιτητών και του εισοδήματός τους!

Μαζικά και αποφασίστηκα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της 17/6, έξω από το υπ. Εργασίας στις 6:30 το απόγευμα. Απαιτούμε:

  • Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κλπ.) που έλαβαν χώρα το τελευταίο τρίμηνο με αφορμή την πανδημία από την 1η Μάρτη. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.Καμία απόλυση. Καμία σκέψη για επιβολή επ΄αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
  • Να χορηγηθεί τώρα το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.
  • Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Τώρα υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στον κλάδο των ελεγκτικών-λογιστικών υπηρεσιών. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο. Παλεύουμε για 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο.Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου.
  • Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, κατ’ αρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Απαλλαγή των α/α λογιστών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Να καταβληθεί σε όλους τους λογιστές η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.
  • Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων. Nα μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου.
  • Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων.
  • Καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το εαρινό εξάμηνο στα μεταπτυχιακά του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστήμιου Πειραιά και σε όλες τις Οικονομικές Σχολές. Την ευθύνη για τα έξοδα των μεταπτυχιακών και την πληρωμή του διδάσκοντος προσωπικού να την αναλάβει το κράτος. Διευκόλυνση των φοιτητών που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα λόγω έλλειψης εξοπλισμού. Κανένας φοιτητής να μη μείνει εκτός μεταπτυχιακού. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *