Οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι) πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 10 Ιούνη συνέντευξη Τύπου

Οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι) πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 10 Ιούνη συνέντευξη Τύπου για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την επίθεση που εντείνεται εναντίον τους με αφορμή τον κορονοϊό. Έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 11 Ιούνη, στις 18.30, καθώς και στην κινητοποίηση που διοργανώνουν στις 17 Ιούνη στο υπουργείο Εργασίας στις 18.30.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα μηχανικών ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, (δείτε ΕΔΩ Video), εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα δικηγόρων ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (δείτε ΕΔΩ Video)  και εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα οικονομολόγων η Έλσα Ζαμπέτα, μέλος της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (δείτε ΕΔΩ Video), ενώ τη συζήτηση συντόνιζε η Κατερίνα Γεράκη, από τις Επιτροπές Αγώνα δικηγόρων. (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ Video). Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ (δείτε ΕΔΩ Video) και ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ (δείτε ΕΔΩ Video).

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι, όπως η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που επιδεινώθηκε περαιτέρω στο όνομα του κορονοϊού, η ανεργία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, η αφαίμαξη των όποιων εισοδημάτων από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τονίστηκε ο κοινός χαρακτήρας τους και η ανάγκη κοινής δράσης. Σημειώθηκε πως η σημερινή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων ακολουθεί και ολοκληρώνει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και πως τα μέτρα που λαμβάνονται με αφορμή τον κορονοϊό είναι μέτρα για να μείνουν, αφού αποτελούν ανάγκη και επιδίωξη της εργοδοσίας.

Αναδείχθηκε πως οι Επιτροπές Αγώνα επιστημόνων έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τα προβλήματα αυτά στο υπουργείο Εργασίας μέσα στην περίοδο της καραντίνας, με την κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο να μην ικανοποιεί κάποια από τα αιτήματα, αλλά να αρνείται, με αστεία προσχήματα, ακόμα και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των Επιτροπών Αγώνα. Στη συνέντευξη Τύπου αναδείχτηκε η απαράδεκτη για τους εργαζόμενους στάση των επαγγελματικών φορέων των επιστημόνων (ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΟΕΕ) που αντί να αντιστέκονται, συμμετέχουν αποφασιστικά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι Επιτροπές Αγώνα απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους μαζικούς φορείς του κινήματος που συσπειρώνουν επιστήμονες (Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα κ.α.) για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης 17 Ιούνη στο υπουργείο Εργασίας.

Βασικά σημεία του κοινού πλαισίου πάλης που παρουσίασαν οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων είναι τα παρακάτω:

  • Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κλπ.) που έλαβαν χώρα το τελευταίο τρίμηνο με αφορμή την πανδημία από την 1η Μάρτη. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Να χορηγηθεί τώρα το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο. Παλεύουμε για 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο.
  • Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, κατ’ αρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων.

Την κινητοποίηση στηρίζει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *