ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Σε μια περίοδο κρίσιμη για τον κλάδο μας και για ολόκληρο το λαό, απευθυνόμαστε σε όλους με αίσθημα αγωνίας και ευθύνης για ότι μας περιμένει το επόμενο διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, στηρίζοντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των μεγάλων επιχειρήσεων, διαμόρφωσαν νέες χειρότερες συνθήκες στο επάγγελμά μας και όχι μόνο. Φορτώθηκαν στις πλάτες μας υποχρεώσεις και ευθύνες που δε μας αναλογούν. Οι εξαγγελίες για «λιγότερο κράτος» αφορούσαν τελικά στο ξεφόρτωμα στις πλάτες μας μεγάλου τμήματος των υποχρεώσεων των δημόσιων υπηρεσιών. Επιδίωξή τους είναι το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου και το ξαναμοίρασμα της «πίτας» στις μεγάλες ελεγκτικές και λογιστικές εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης φτηνής εργασίας επιστημόνων, είτε ως μισθωτών, είτε με μπλοκάκι.

Το τελευταίο δίμηνο με την εμφάνιση της πανδημίας, με τις απανωτές ΠΝΠ, τις εκατοντάδες αλληλοσυγκρουόμενες ΚΥΑ και εγκυκλίους, τις ανερμάτιστες δηλώσεις υπουργών, δημοσιογράφων και τηλε-λογιστών, κυριολεκτικά έχουν τσακίσει ότι είχε απομείνει από το χρόνο των αυτοαπασχολούμενων. Μόνο τις ειδοποιήσεις που έρχονται στους υπολογιστές μας για παρακολούθηση διαδικτυακών σεμιναρίων να διαβάσουμε, δε μας φτάνει η μέρα. Φανταστείτε να τα παρακολουθήσουμε κιόλας.

Δε φτάνει μια ανακοίνωση, ούτε για να περιγράψει απλά το Γολγοθά που βαδίζει ο κλάδος αυτό το δίμηνο.

Το χειρότερο όμως έρχεται μετά. Όλοι παραδέχονται ότι η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, πιθανά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων δεν θα ξανανοίξουν. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα των πελατών μας θα χαθεί. Οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν, κατά κύριο λόγο οι μεγαλύτερες, θα είναι αυτές που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στην αρένα της ελεύθερης αγοράς.

Σε επτά συνεχόμενες ανακοινώσεις μας από 15/3 έως 28/4, θίξαμε τα μέτρα που ήταν αναγκαία να παρθούν για τον κλάδο μας. Μέτρα που αρκετές Ενώσεις είχαν αναδείξει. Η κυβέρνηση απάντησε με τα voucher!!!

Συναδέλφισες και συνάδελφοι

Απευθυνόμαστε σε όλους σας κοιτάζοντάς σας στα μάτια. Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα είπαμε την αλήθεια για τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων.

Επισημάναμε ότι οι επιλογές της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν μπορούν να δώσουν λύση στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις δεν είναι (δεν μπορούν να είναι) συνομιλητές και ομοτράπεζοι κυβερνητικών παραγόντων. Είναι (πρέπει να είναι) συνδικαλιστικά όργανα που διεκδικούν με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου. Σε συνεργασία και με άλλους κλάδους επιστημόνων και άλλων αυτοαπασχολούμενων.

Ποτέ και τίποτε δε χαρίστηκε σε κανέναν. Σε κανένα διάδρομο υπουργείου δεν υπάρχει ταμπέλα «εδώ λύθηκαν τα προβλήματα».

Δεν μπορεί ο κλάδος να εκπροσωπηθεί από το ΟΕΕ, ένα ΝΠΔΔ που δημιουργήθηκε από το ίδιο το κράτος σαν συμβουλάτοράς του. Και τόσα χρόνια πραγματικά το ΟΕΕ ανταποκρίνεται σ αυτό το ρόλο. Συμβουλεύει και στηρίζει διαχρονικά τις κυβερνήσεις να υλοποιούν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές. Όλες οι πρωτοβουλίες του το τελευταίο διάστημα αρχίζουν και τελειώνουν με χειροκροτήματα στα κυβερνητικά μέτρα. Για ξεκάρφωμα βάζουν και δυο αιτήματα για κάποια πιθανή παράταση.

Δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από αυτούς. Δεν είναι ώρα να ρίξουμε «ντουφεκιές στον αέρα» για να πούμε ότι κάτι κάναμε. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας

Η παράταξή μας, όλο αυτό το διάστημα, προσπάθησε να είναι σε επικοινωνία με τους περισσότερους συναδέλφους. Τους δύο αυτούς μήνες έβγαλε επτά ανακοινώσεις, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και απαιτήσαμε τη λύση τους. Προσπαθήσαμε να τις επικοινωνήσουμε με περισσότερους συναδέλφους. Κάποιες «κόπηκαν» στη λογοκρισία και δε δημοσιοποιήθηκαν. Κάναμε παραστάσεις στο υπουργείο εργασίας, μαζί με άλλους επιστημονικούς κλάδους, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Απαιτήσαμε να λυθούν όλα τα δίκαια αιτήματά μας.

Καλέσαμε τις Ενώσεις σε όλη τη χώρα να πάρουν πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση, με ένα πλαίσιο που θα δίνει μια ανάσα και μια προοπτική στον αγώνα μας. Αρκετοί συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το κάλεσμα.

Σήμερα καλούμε τις Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων λογιστών, των επαγγελματιών που θίγονται ή θα θιγούν στη συνέχεια από τα κυβερνητικά μέτρα, τα σωματεία των μισθωτών του κλάδου μας, να συσπειρωθούν γύρω από ένα πλαίσιο πάλης που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα που έρχεται. Να απαιτήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε να παρθούν αντίστοιχες αποφάσεις από τις Ενώσεις με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων.

Οι πλειοψηφίες που έχουν δημιουργηθεί με απαράδεκτες πρακτικές στην ΠΟΦΕΕ, αλλά και σε ορισμένες Ενώσεις, μπορούν να ανατραπούν με τη μαζική συμμετοχή αποφασισμένων αυτοαπασχολούμενων, που δεν αντέχουν την κοροϊδία και δε θέλουν να περιμένουν την «ελεημοσύνη» της κάθε κυβέρνησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους α/α χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
  • Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη.
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους-συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κράτησαν τα μέτρα καραντίνας
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κ.α. μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων του τελευταίου διμήνου.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

Είμαστε σε ετοιμότητα, προετοιμαζόμαστε μαζί με άλλα σωματεία αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΜΑΪΟΣ 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *