«ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Καταργείται το πρόγραμμα μετά τη γενικευμένη κατακραυγή

Η κυβέρνηση το μάζεψε άρον άρον, αλλά και πάλι δεν εντάσσει τους δικαιούχους στο επίδομα των 800 ευρώ

Από πρόσφατη κινητοποίηση Επιτροπών Αγώνα Επιστημόνων στο υπουργείο Εργασίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση Επιτροπών Αγώνα Επιστημόνων στο υπουργείο Εργασίας

Καταργείται μετά την κατακραυγή που προκάλεσε το πρόγραμμα κατάρτισης μέσω ιδιωτικών φορέων για τους έξι επιστημονικούς κλάδους που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, ως μέτρο «προστασίας» από τις συνέπειες της πανδημίας. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι επιστήμονες θα λάβουν τα 600 ευρώ απευθείας χωρίς προϋποθέσεις.

Οι αντιδράσεις αφορούσαν καταρχήν την εξαίρεση των επιστημόνων από το επίδομα των 800 ευρώ και στη συνέχεια τον εμπαιγμό τους από τους φορείς κατάρτισης, στους οποίους θα κατευθύνονταν πάνω από 80 εκατ. ευρώ, το 40% δηλαδή του συνολικού ποσού.

Με χτεσινή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα καταργείται καθώς «το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση».

Μέχρι προχτές, πάντως, και παρά τα «μαργαριτάρια» που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση και το υπουργείο υπερασπίζονταν την επιλογή τους να μπουκώσουν με ρευστό ΚΕΚ και σχολάρχες για ένα πρόγραμμα που φώναζε από μακριά για τη σκοπιμότητά του.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε από το έκτακτο επίδομα δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους. Αντί αυτού, τους υποσχέθηκε μια επιταγή 600 ευρώ (voucher), εφόσον όμως συμμετάσχουν σε προγράμματα τηλεκατάρτισης 100 ωρών, μετατρέποντάς τους σε «πελατεία» για τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ και των κολεγίων, που θα αναλάμβαναν με το αζημίωτο την «εκπαίδευσή τους».

Εδωσε ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε εργοδότες να πιέζουν εργαζόμενους επιστήμονες με «μπλοκάκι» να δουλεύουν χωρίς μισθό, αφού θα «πληρώνονταν» με voucher.

Το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα από την πρώτη στιγμή, καταγγέλλοντας την κοροϊδία κυβέρνησης και σχολαρχών. Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, είχε ζητήσει να καταργηθεί το πρόγραμμα και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες να πάρουν κι αυτοί το επίδομα των 800 ευρώ.Πάγια και νομοθετημένη πρακτική

Η εμπλοκή των ιδιοκτητών ΚΕΚ και σχολαρχών επιβεβαιώθηκε και από την «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας», από την οποία προέκυψε ότι το κέρδος των μεσαζόντων, ΚΕΚ και κολεγίων, μόνο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανερχόταν στα 84.760.740 ευρώ!

Οπως προκύπτει πάντως, η εμπλοκή των διαφόρων φορέων κατάρτισης είναι πάγια πρακτική, νομοθετημένη από το 2011, με κατευθύνσεις της ΕΕ. Με ευθύνη δηλαδή όλων των κυβερνήσεων, και με τον μανδύα της διαφάνειας, «ροκανίζονται» από ΚΕΚ, σχολάρχες και λοιπά αρπακτικά τεράστια ποσά, αντί αυτά να πηγαίνουν για την προστασία των ανέργων.

Βέβαια, η πολιτική αυτή δεν αναιρείται ούτε από την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αφορμή το voucher των επιστημόνων ούτε με την «αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης», που εκ των υστέρων και μετά το φιάσκο υπόσχεται για ξεκάρφωμα η κυβέρνηση.

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/4/20&id=17863&pageNo=9

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *