Για την μεθόδευση της καταπάτησης του Σαββατοκύριακου και του ελεύθερου χρόνου από την διοίκηση της PwC

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27 – Αθήνα, τηλ: 2103802923-3835093, Fax: 2103306776

Site: www.elepa.gr E_mail: elepa@elepa.gr , elepagr@gmail.com


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Έχοντας σαν κριτήριο την υγεία των συνάδελφων μας και των οικογενειών τους και παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην δημόσια υγειά σχετικά με το ζήτημα του κορωνοϊού πήραμε θέση ότι αποδεχόμαστε την μορφή της τηλεργασίας για αυτήν την περίοδο και μόνο.  Βάζοντας τα εξής αιτήματα:  η εφαρμογή να μην θίξει το ωράριο εργασίας, να διασφαλιστεί  το οχτάωρο, να μην αυξηθεί ο εργάσιμος χρόνος εργασίας.

Προειδοποιούσαμε μάλιστα τους συνάδελφους ότι μέσω της δουλειά από το σπίτι θα επιχειρηθεί να μετατρέπει όλο το 24ωρο σε εν δυνάμει εργάσιμο χρόνο, να διογκωθεί το ωράριο, να μετατρέπει ο χώρος ξεκούρασης σε χώρο εργασίας, με γενικότερες αρνητικές συνέπειες στα δικαιώματά μας. 

Δυστυχώς δεν έχει περάσει αρκετός καιρός και έχουμε επιβεβαιωθεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

– τα mail που στέλνουν μετά το πέρας του ωραρίου (μέχρι αργά το βράδυ) τα στελέχη των ελεγκτικών εταιρειών προς του υφιστάμενους για την πραγματοποίηση διαφορών εργασιών,

– η κατάργηση ουσιαστικά του ωραρίου αφού υπάρχει η «απαίτηση» εφόσον κάποιος εργάζεται από το σπίτι να είναι ανά πάσα στιγμή στο υπολογιστή,

– η κατάργηση της ανάπαυσης του Σαββατοκύριακου στα πλαίσια των παραπάνω απαιτήσεών, αφού πλέον θεωρείται καλή ευκαιρία για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (conference call) με τα μέλη των ομάδων για το πως προχωράει η δουλειά. Σημειώνουμε ότι τέτοιες κλήσεις πραγματοποιούνταν πάντα στα πλαίσια του ωραρίου λειτουργίας και αν όχι, χρεώνονταν σαν υπερωρία.

Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της διοίκησης της PwC οπού κάλεσε σε conference call την πλειοψηφία του ελεγκτικού της προσωπικού την Κυριακή 29/03/2020 στις 17.00 διάρκειας μάλιστα 1 ώρας με θέμα τις γενικές εξελίξεις και την πορεία των εργασιών της. Η εργοδοσία της PwC παρόλες τις διακηρύξεις της το τελευταίο χρονικό διάστημα για την υγεία των υπάλληλων της, τα συγχαρητήρια που τους μοιράζει για την γρήγορη προσαρμογή τους σε ένα νέο πιο δύσκολο περιβάλλον, δεν εκτιμά ούτε σέβεται τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων της! Αντιθέτως προσπαθεί να τον αξιοποιήσει προς δικό της συμφέρον, εντάσσοντας σε αυτόν απαραίτητες εργασίες για την λειτουργία της, που θεώρει ότι δεν της προσφέρουν κέδρος ή ότι είναι μη παραγωγικές. Πώς αλλιώς να θεωρήσουμε την συγκεκριμένη ενέργεια να επιλέξει το conference call Κυριακή και όχι μια καθημερινή εντός του ωραρίου;

Η παραπάνω ενέργεια, εντάσσεται στην συνολικότερη επιδίωξη της εργοδοσίας να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της και να μεταφέρει τις συνέπειες και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων της. Προχωράει για ακόμα μια φόρα στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της.

Θυμίζουμε ότι η PwC για να επιτύχει τους στόχους της και να γίνει ακόμα και πιο ανταγωνιστική, είναι από τις πρώτες εταιρίες που επέβαλαν την επέκταση του ωραρίου κατά μια ώρα. Έφερε σύμβαση με ορούς που διαχωρίζουν τον μισθό σε βασικό και οικειοθελή παροχή, συμψηφίζουν στην παροχή την αμοιβή υπερεργασίας, καταργούν στην ουσία το πενθήμερο και το επεκτείνουν μέχρι και 10 συνεχόμενες μέρες. Μέσω αυτή της σύμβασης συμψήφισε τα υπόλοιπά αδείας του 2018 με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να χάσουν πάνω από 40% των χρήματων που δικαιούνταν. Τελευταία μάλιστα προσπάθησε να ελέγξει παρανόμως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των υπάλληλων της, κάτι για το οποίο της επιβλήθηκε πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Απαιτούμε:

·         Να σταματήσει οποιαδήποτε πρακτική (mail εκτός ωραρίου, conference call τα Σ/Κ κλπ) που σκοπό έχει  μετατρέψει όλο το 24ωρο σε εν δυνάμει εργάσιμο χρόνο

·         Τηn προστασία του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Καμία επιμήκυνση και αύξηση του εργάσιμου χρόνου, 8ωρο 5νθήμερο για όλους τους εργαζόμενους.

·         Καμία εντατικοποίηση της εργασίας.

·         Όσοι εργαζόμενοι κρατάνε τα παιδιά τους να τους δοθεί η ειδική άδεια που δικαιούνται αντί να εργάζονται από το σπίτι.

Συνάδελφοι Συναδέλφισσες

Εν μέσω πανδημίας, κυβέρνηση και εργοδοσία σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο τα προηγούμενα χρόνια. Η στάση της PwC αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα στο κλάδο για τις επιδιώξεις της εργοδοσίας που σκοπό έχει να φορτώσει τις συνέπειες της σημερινής κατάστασης στις πλάτες των εργαζομένων. 

Είναι ανάγκη να αναδείξουμε την αντεργατική επίθεση και στον κλάδο μας. Σας καλούμε να στείλετε τις καταγγελίες σας αξιοποιώντας όλα τα μέσα, παλιά και νέα που δίνει η σύγχρονη επικοινωνία και η τεχνολογία.

Είναι ανάγκη να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν όλοι εργαζόμενοι του κλάδου στο σωματείο μας, την ΕΛΕΠΑ, για να μην μπουν τα εργασιακά δικαιώματα σε καραντίνα. Να το ισχυροποιήσουμε ώστε να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους του κλάδου.

Το Δ.Σ.

30/03/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *