ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Σ.Φ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Τις τελευταίες μέρες ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω του σοβαρού προβλήματος με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι καθολική για όλους τους επαγγελματίες και όχι μόνο για όσους έκλεισαν λόγω κυβερνητικής απόφασης. Είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί, που όλες αυτές τις μέρες έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα αδυνατώντας όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησής τους, αλλά και στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους. Όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα θα διογκωθούν το επόμενο διάστημα, τα αδιέξοδα θα είναι ανυπέρβλητα κυρίως για όλους εκείνους τους συναδέλφους που έχουν χαμηλό εισόδημα και βρίσκονται γενικά «στο κόκκινο» λόγω πολλαπλών χρεών και ρυθμίσεων.

Χτες ανακοινώθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς η τελική λίστα των ΚΑΔ που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε αυτή τη λίστα όμως δεν περιλαμβάνεται το σύνολο του κλάδου των λογιστών – φοροτεχνικών, αποκλείοντας σημαντικό αριθμό συναδέλφων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης για τις υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίοδο κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, αποκλείει ακόμη και τους λίγους αυτούς λογιστές, όπως και τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους, από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Αντί αυτού θα λάβουμε “πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα”.

Και διερωτόμαστε:

Οι Λογιστές που έχουμε πελάτες εστιατόρια, καφέ, κουρεία και εκατοντάδες κλάδους που έκλεισαν, δεν πλήττομαστε; Όταν δεν μπορούμε να παραλάβουμε παραστατικά από κανέναν, όταν ασχολούμαστε όλη μέρα για να αποκωδικοποιήσουμε τις ανακοινώσεις κάθε υπουργού; Αντί για την αποζημίωση των 800 ευρώ – που έτσι κι αλλιώς αποτελούν «ψίχουλα» σε σχέση με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο – και οι λογιστές μαζί με τους υπόλοιπου ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες θα λάβουμε ως παροχή «ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα»”!

Τέτοιος εμπαιγμός από την κυβέρνηση!

Μεγάλη είναι η ευθύνη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που όλο το προηγούμενο διάστημα ψέλλιζε κάποια παρακάλια στα αρμόδια υπουργεία και καλλιεργούσε τον εφησυχασμό στους συναδέλφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι χτες ανακοινώνει ότι “Ακολουθώντας την πάγια θέση μας του «πράτειν» και όχι του «προ-λαλείν», μετά από επικοινωνία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με τους Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση, μας ενημέρωσε για την ικανοποίηση του αιτήματος του Κλάδου μας και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., ότι θα ενταχθούν οι Λογιστές Φοροτεχνικοί στο μέτρο αναστολής και ενίσχυσης εργαζομένων με το ποσό ειδικού σκοπού 800 ευρώ, μέχρι πέντε εργαζομένους.” Μετά από λίγη ώρα με νεότερη ανάρτηση προσπάθησαν να τα “μαζέψουν”.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες πρέπει όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τα συνδικαλιστικά μας όργανα και την ευθύνη που έχουν οι εκλεγμένοι σε αυτά.

Τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά εισοδήματα πρέπει να διευρυνθούν αγκαλιάζοντας το σύνολο των κλάδων. Επίσης τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση λοιπόν, τα παραπάνω και παίρνοντας υπόψη τις άμεσες και τις γενικότερες συνέπειες που θα διογκωθούν το επόμενο διάστημα απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να ενταχθούν ΟΛΟΙ οι λογιστές – φοροτεχνικοί στους πληττόμενους κλάδους χωρίς να εξαιρούνται από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
  • Την άμεση απόδοση του επιδόματος σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους (και όλους τους επιστημονικούς κλάδους) και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη συνέχεια, το ίδιο και στους εργαζόμενους τους.
  • Την αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων προς τις τράπεζες χωρίς επιβολή τόκων και προστίμων μέχρι το Σεπτέμβρη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το ίδιο όσον αφορά τις ρυθμίσεις σε ΔΕΗ κλπ.
  • Την αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες με την ταυτόχρονη επιβολή επιπρόσθετων βοηθητικών μέτρων όπως η άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ,
  • Την απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου για τη φετινή χρονιά, με προοπτική την κατάργησή της.
  • Την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος με προοπτική την κατάργησή του.
  • Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Την απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες Γενάρη- Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Την άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Προστασία της επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές.

26/03/2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *