ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ» ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

Τις τελευταίες μέρες διαμορφώνεται μια κατάσταση πολύ δύσκολη και σοβαρή λόγω του κορονοϊού. Αποκαλύπτονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι συνέπειες της χρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, η εμπορευματοποίησή της, που είναι βασικό συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής κοινωνίας και οικονομίας. Τα έκτακτα μέτρα που εξαγγέλλονται τώρα δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα κενά χρόνων, για τα οποία ευθύνη έχουν και η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη δήθεν προστασία των εργαζομένων, ενισχύουν ανοιχτά τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανοίγουν το δρόμο να μπουν σε μόνιμη «καραντίνα» εργασιακά δικαιώματα.

Στους χώρους δουλειάς εξελίσσονται συνθήκες ασφυκτικής πίεσης απέναντι στους εργαζόμενους. Σε πολλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την προστασία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον τρόπο της αναγκαίας απουσίας μεγάλου αριθμό εργαζομένων είτε για όσους ενδεχομένως νοσούν, είτε για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη (παιδιά, ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες). Το αποτέλεσμα είναι να επωμίζονται το βάρος οι ίδιο οι εργαζόμενοι, αφού είναι ασφυκτικές οι πιέσεις για τηλεργασία γενικευμένα.

Η πλειοψηφία της ΚΔ του ΟΕΕ έχει σοβαρή ευθύνη και στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης. Με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ & ΠΟΦΕΕ διαμόρφωσαν προτάσεις που αφορούν μόνο την προστασία της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων. Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων δεν τους απασχολεί στο ελάχιστο. Βάζουν πλάτη επί του πρακτέου στην υλοποίηση αντεραγατικών σχεδιασμών που προωθούν κυβέρνηση και Ε.Ε. προς όφελος του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες ανακοινώσεις του ΟΕΕ:

  1. Αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του ΟΕΕ με ταυτόχρονη εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας
  2. Κάνει έκκληση στους λογιστές – φοροτέχνες να κλείσουν τα γραφεία τους εφαρμόζοντας την τηλεργασία.

Επιπλέον, κάνουν ότι δεν γνωρίζουν για την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, ειδικά στους χώρους των ελεγκτικών εταιρειών. Μέσα στους χώρους δουλειάς δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου των ελεγκτικων-λογιστικών-συμβουλευτικών υπηρεσιών βρίσκουν ευκαιρία να καθιερώσουν και να διευρύνουν τη «δουλειά από το σπίτι». Ακόμα και αυτές που έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο των εγκαταστάσεων τους (EY, KPMG), δεν αναστέλλουν προσωρινά την δραστηριότητά τους, αλλά μετατρέπουν το κάθε σπίτι σε χώρο εργασίας. Άλλες (PwC, Deloitte, ΣΟΛ) δεν τηρούν ξεκάθαρη στάση για το αν θα συνεχίσει η εργασία στα γραφεία, στους πελάτες ή θα διακοπεί, μεταθέτοντας την απόφαση στους εκάστοτε επικεφαλής τμημάτων ή project managers. Προχωρούν σε ημίμετρα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εταιριών. Όλα μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους…

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ κλείνει τμήματα για να δουλέψουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι, αλλά στους τεχνικούς πεδίου δεν δίνει αντισηπτικά, και στα καταστήματα ούτε μάσκες μην… «τρομάξουν οι πελάτες». Η Vodafone διακηρύσσει «το πάθος για να διασφαλίσουμε τη διαρκή πρόσβαση όλων στο δικαίωμα της επικοινωνίας και την απρόσκοπτη διασύνδεση ανθρώπων και επιχειρήσεων», την ίδια στιγμή που προσπαθεί να κόψει από την κανονική άδεια εργαζομένων, να τρομοκρατήσει και παράλληλα συνεχίζει να χρεώνει συνδρομητές, να κόβει απλήρωτες γραμμές. Η Forthnet με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν κάνει ούτε τα βασικά και κρύβεται πίσω από κάποιες οδηγίες του ΕΟΔΥ…

Και αν πάρουμε τους κλάδους του χρηματοπιστωτικού τομέα και του εμπορίου, ειδικά τα super markets τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα..Δουλειά και τις Κυριακές και διευρυμένα ωράρια!

Η λεγόμενη τηλεργασία, για την οποία κάνει έκκληση και το ΟΕΕ, δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η Ε.Ε., διάφοροι φορείς των επιχειρηματικών ομίλων, εδώ και πολύ καιρό την προωθούν. Τους είναι πολύ χρήσιμη για να μειώνουν λειτουργικά έξοδα και για να έχουν επί του πρακτέου τους εργαζόμενους σε πλήρη διαθεσιμότητα 24 ώρες το 24ωρο.

Η τηλεργασία αποδιοργανώνει τελείως τον χρόνο εργασίας. Εξαφανίζει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εργάσιμο και τον ελεύθερο χρόνο. Επιπλέον αποξενώνει τον εργαζόμενο από τους συναδελφους του!

Τελικά με τι να πρωτασχοληθεί ένας εργαζόμενος και μια εργαζόμενη στο σπίτι; Με τη φροντίδα του παιδιού, με τον ενδεχόμενα ασθενή γονιό ή παππού και γιαγιά; Ή με τις απαιτήσεις της εταιρείας και των πελατών υπό το συνεχές έλεγχο των προϊσταμένων και με το φόβο της απόλυσης αν δεν γίνουν όλα στην ώρα τους;

Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί συνάδελφοι μας αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας καταφεύγουν ή και εξαναγκάζονται στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο προστασίας. Τον φόβο και την ανησυχία μας πρέπει να τον κάνουμε δύναμη διεκδίκησης των ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία.

Για τους δε αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν για πολλές μέρες εκτός εργασίας, χωρίς εισόδημα είτε για προληπτικούς λόγους είτε για λόγους ανάρρωσης, ή να αναγκαστούν να κλείσουν την μικροεπιχείρησή τους, ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊου που κατά τα άλλα σωστά ανακοινώνονται, αν και είναι ελλειπή.

Oμως η κυβέρνηση και από κοντά το ΟΕΕ, δεν δείχνουν καμία ουσιαστική φροντίδα, καμιά ουσιαστική μέριμνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις! Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων. Τα μέτρα προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, που αποφάσισε το Eurogroup και για τα οποία επιχαίρει η ηγεσία του ΟΕΕ, θα φορτωθούν πάλι στο άμεσο μέλλον στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών. Πολύ περισσότερο αυτά τα έκτακτα μέτρα δεν συνιστούν κάποια φιλολαϊκή στροφή. Είναι η αναγκαία κρατική παρέμβαση προς όφελος του κεφαλαίου, που έχουμε δει κι άλλη φορά στο παρελθόν, και που αποτελεί αναμονή μιας νέας κρίσης που θα πλήξει ιδιαίτερα τη λεγόμενη εξωστρεφή οικονομία, όπως η Ελληνική.

Για την προστασία των εργαζομένων-αυτοαπασχολούμενων και την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, η ηγεσία του ΟΕΕ, οι παρατάξεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΦΕΕ, σε πλήρη σύμπνοια, ταύτιση και «εθνική ομοψυχία», δεν έχουν να πούν τίποτα. Δεν παίρνουν θέση και δεν αρθρώνουν ούτε λέξη για τις εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, για τις οποίες ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις και η πολιτική τους. Μόνη τους αγωνία είναι οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και των μονοπωλιακών ομίλων!

Απαιτούμε την άμεση ενίσχυση των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων οικονομολόγων, ιδιαίτερα των λογιστών-φοροτεχνών, με προτεραιότητα στις περιοχές που διακόπτεται αναγκαστικά η οικονομική λειτουργία. Να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργούνται (ιατρικά έξοδα, παροχές για παιδιά κλπ). Το κράτος να επιβάλλει η διακοπή λειτουργίας να βαραίνει αποκλειστικά το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους, πχ επιπλέον των προβλεπομένων αδειών με αποδοχές και ασφάλιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *