ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΗΡΑΚΛΗΣ» ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΘΗΛΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Τον Δεκέμβρη του 2019 ψηφίστηκε το σχέδιο «Ηρακλής» από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για ένα ακόμα νομοθέτημα κρατικής στήριξη των τραπεζών. Στόχος του σχεδίου «Ηρακλής» είναι η απαλλαγή των τραπεζών από μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων μέσω της τιτλοποίησης των «κόκκινων» δανείων με κρατική εγγύηση, για να χρηματοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Επί του πρακτέου η κυβέρνηση της ΝΔ επιβραβεύει τις τράπεζες που προχωράνε σε απολύσεις εργαζόμενων, φορτώνοντας το κόστος των κρατικών εγγυήσεων στο λαό.

Από την πρώτη στιγμή η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ αποκάλυψε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την σταδιακή άρση της προστασίας της Α κατοικίας, την αδειοδότηση των funds και την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το σχέδιο «Ηρακλής», συμφωνήθηκε με τις τράπεζες, την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε από τη ΝΔ. Αποτελεί μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες θα μοιραστούν κρατικό πακέτο ύψους 12 δισ. ευρώ, προκειμένου να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν σε «επενδυτές», funds κ.α. προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Το ελληνικό κράτος παρέχει εγγυήσεις για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως, για παράδειγμα, η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα θα περάσουν με γρήγορους ρυθμούς σε funds και άλλα «κοράκια», που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με την απογύμνωση της προστασίας στη λαϊκή στέγη και την πρώτη κατοικία. Είναι αυτό που ξεδιάντροπα είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης«η προστασία της α’ κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία», εννοώντας τα κέρδη των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων.

Η «εξυγίανση»-απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών απ’ αυτά τα δάνεια απελευθερώνει χώρο για νέες χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Με την τιτλοποίηση δανείων τροφοδοτούνται οι χρηματιστηριακές αγορές για τον ίδιο σκοπό.

Με λίγα λόγια, ο λαός συνεχίζει να πληρώνει, μετά από τρία μνημόνια, τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, τη φοροαπαλλαγή, τον «αναβαλλόμενο» φόρο, τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο «Ηρακλής» συνοδεύεται από:

-Τον στόχο έως το 2021 για 120.000 πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

-Το κλείσιμο 40%-50% των τραπεζικών καταστημάτων με νέα μείωση (κατά 25%-δηλαδή -15.000) των τραπεζοϋπαλλήλων.

Αυτό το νομοθέτημα μόνο να καταδικαστεί και να καταγγελθεί πρέπει από τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους . Αρκετά έχει πληρώσει ο λαός τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κι όμως, εμφανίζονται οι «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ-ΠΟΕ(παράταξη ΣΥΡΙΖΑ και τμήματος του ΚΙΝΑΛ) να παρουσιάζουν σαν δήθεν προοδευτικό μια…πιο «διαφανή εκδοχή» του «ΗΡΑΚΛΗ». Η τοποθέτηση τους κινείται στη λογική της διαχείρισης της ίδιας πολιτικής και δεν αποτελεί λύση υπέρ των εργαζομένων.

Αλήθεια πόσο διάφανες είναι να πλειστηριάζουν οι τράπεζες τη λαϊκή κατοικία και την περιουσία μικροεπαγγελματιών που έχουν χρυσοπληρωθεί σε φόρους και τόκους διπλά και τριπλά; Κουβέντα δεν αρθρώνουν για τις απολύσεις στις τράπεζες για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς.

Και μη έχοντας τίποτα ουσιαστικό να αντιπαραθέσει η ΠΟΕ στην κυβέρνηση της ΝΔ, εγκαλεί την πλειοψηφία της ΚΔ, ΔΗΚΙΟ (ΝΔ) και ΠΔΣΟ (οι “επίσημοι” του ΚΙΝΑΛ) γιατί υποτίθεται ότι δεν έχουν πάρει θέση. Μη στεναχωριούνται…Τους πληροφορούμε ότι έχουν διαμορφώσει θέσεις για λογαριασμό του ΟΕΕ και είναι όμοιες με τις δικές τους.

Τι σχέση έχουν οι θέσεις τους με την πραγματική προστασία λαϊκών νοικοκυριών και ΕΒΕ; Απολύτως καμία!

Οι «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ γράφουν όμως μια αλήθεια που τη συμμεριζόμαστε απόλυτα: Η παράταξη τους πράγματι εκφράζει την «οργανωμένη επιχειρηματικότητα» (έτσι το γράφουν στην ανακοίνωση τους)…δηλαδή το ΣΕΒ, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών!!!!! Άλλωστε ποιές λύσεις και προτάσεις να έχει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση του, για λογαριασμό των τραπεζών, κατέστησε ιδιώνυμο αδίκημα τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και άνοιξε το δρόμο στα «κοράκια» να αρπάξουν τη λαϊκή κατοικία!

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους να γυρίσουν την πλάτη σε ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΕ και στις διαχειριστικές αντιλαϊκές προτάσεις τους που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά τους. Να καταδικάσουν και να καταγγείλουν το νομοθέτημα. Να απαιτήσουν πραγματική προστασία της πρώτης και γενικά της λαϊκής κατοικίας, απαγόρευση των πλειστηριασμών και μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών. Να διεκδικήσουν:

-Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

-Να γίνει παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών.

-Διαγραφή του 50% των οφειλών, των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν και τόκων.

-Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αυτά αποτελούν πραγματικά μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους ΕΒΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *