ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ-ΑΝΑΛΥΤΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ-ΕΚΤΙΜΗΤΗ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ-ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ

Η ΚΔ του ΟΕΕ ξανάνοιξε το ζήτημα των πιστοποιήσεων ειδικοτήτων οικονομολόγων. Ήδη έχει εγκρίνει δύο προτάσεις προς την κυβέρνηση για τον οικονομολόγο-οικονομικό αναλυτή και οικονομολόγο-εκτιμητή. Τα συγκεκριμένα σχέδια υποστηρίχτηκαν από την πλειοψηφία στην ΚΔ (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ) και μόνο η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (ΔΠΚ-Ο) καταψήφισε.

Ο βασικός πυρήνας της επιχειρηματολογίας των παρατάξεων που εκφράζουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, επικεντρώνει στις απαιτήσεις της «αγοράς εργασίας» (εννοούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου), ενώ οι πιστοποιήσεις εμφανίζονται σαν δήθεν λύση για την εξεύρεση εργασίας, την προστασία επαγγελματικών δικαιωμάτων και γενικότερα την εξασφάλιση των οικονομολόγων απέναντι σε πτυχιούχους άλλων επιστημονικών κλάδων. Αξιοποιούν την αγωνία χιλιάδων πτυχιούχων οικονομολόγων για να προωθήσουν επικίνδυνες αλλαγές που μόνο όλα όσα ισχυρίζονται δεν εξασφαλίζουν.

Κρύβουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αποτέλεσμα της προώθησης της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που στηρίζουν φανατικά! Η ανταγωνιστικότητα απαιτεί για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων να μην έχει επιστημονικά προσόντα …Χιλιάδες πτυχιούχοι μένουν άνεργοι ακριβώς γιατί έχουν τα επιστημονικά προσόντα και όχι γιατί τους λείπουν…

Την τελευταία δεκαπενταετία (ιδιαίτερα μετά την υπερψήφιση των μνημονίων) έχουν ψηφιστεί σωρηδόν από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια σειρά νόμων, ευρωενωσιακών οδηγιών, υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που οδηγούν την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Αναπόσπαστο μέρος τους είναι οι συνεχείς πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων από επαγγελματικούς φορείς-επιμελητήρια, η δια βίου κατάρτιση με τη συνεχή εναλλαγή μεταξύ ανεργίας-σεμιναρίων-προσωρινής εργασίας, με κριτήριο πάντα τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η κατεύθυνση αυτή δεν αποτελεί μια επιμέρους πολιτική, αλλά συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξης της ΕΕ, αφού η αρχή της «απελευθέρωσης» της κίνησης εργαζομένων στο έδαφός της αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο έχει υποστηριχτεί και υλοποιηθεί από το ΟΕΕ. Οι κυβερνητικές και συντεχνιακές παρατάξεις (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ), που κυριαρχούν στην ηγεσία του ΟΕΕ, έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου μαζί με τις κυβερνήσεις.

Το ΟΕΕ μετατρέπεται σε φορέα κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την οικονομική επιστήμη. Μετατρέπεται σε φορέα επί πληρωμή εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα θα παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή και του γραφείου εύρεσης εργασίας για τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας στην πράξη φθηνό εργατικό δυναμικό. Επιπλέον διαμορφώνουν νέα πεδία απομύζησης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων…αφού όπως θρασύτητα παραδέχονται και οι εκπρόσωποι ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ δημιουργούν νέες πηγές εσόδων πέρα από τους λογιστές-φοροτέχνες.

Στην περίπτωση του οικονομολόγου αναλυτή και εκτιμητή, τα πτυχία στην πράξη θα πάψουν να έχουν κάποιο επαγγελματικό αντίκρισμα στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Η πιστοποίηση των δραστηριοτήτων-η οποία θα παρέχεται μετά από δίχρονη προϋπηρεσία, επί πληρωμή παρακολούθηση σεμιναρίων κατάρτισης και τελικά επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις (για τους οικονομικούς αναλυτές με ποσοστό επιτυχίας τουλάχιστον 75%!!!)-σημαίνει αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση του επαγγέλματος και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σημαίνει μεγαλύτερη απαξίωση των ήδη υποβαθμισμένων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ.

Χιλιάδες οικονομολόγοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν για τη δουλειά που κάνουν, ενίοτε για δεκαετίες, πληρώνοντας συνεχώς για τις πιστοποιήσεις και τις άδειες άσκησης επαγγέλματος. Χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι θα δούν τα πτυχία τους να απαξιώνονται πλήρως, ενώ θα σπρώχνονται σε μια αέναη διαδικασία παρακολούθησης σεμιναρίων και εξετάσεων (επί πληρωμή και αυτά), μήπως και κερδίσουν το εισιτήριο για τον «παράδεισο»…της επαγγελματικής εξασφάλισης με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Το αποτέλεσμα θα είναι η επιτάχυνση συγκέντρωσης της αγορά σε μεγάλες εταιρίες και μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς επιχειρησιακής-οικονομικής ανάλυσης, συμβουλευτικής επιχειρήσεων, διαχείρισης ΕΣΠΑ, εκτίμησης αξιών, εξωδικαστικού συμβιβασμού και διαμεσολάβησης (ανάμεσα τους και ελεγκτικές εταιρίες), οι οποίες θα έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Τίθονται περισσότερα εμπόδια στην επαγγελματική προοπτική και τα εργασιακά δικαιώματα οικονομολόγων, ιδιαίτερα των λογιστών. Κάτω από τον ευφημισμό των γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση της πιστοποίησης, κρύβεται το πέταγμα εκτός επαγγέλματος χιλιάδων αποφοίτων και η μετατροπή τους σε φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα για το μεγάλο κεφάλαιο. Στην ουσία λένε σε χιλιάδες πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων ή διδακτορικών (ακριβοπληρωμένα και αυτά) ότι δεν είναι ικανοί να ασκήσουν για παράδειγμα το επάγγελμα του οικονομολόγου αναλυτή γιατί υποτίθεται τους λείπουν τα προσόντα…που απαιτεί αγορά!

Μόνη διέξοδος ο οργανωμένος αγώνας. Επιμένουμε και απαιτούμε: το ακαδημαϊκό δίπλωμα να είναι μοναδική βασική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Οποιαδήποτε αναγκαία επιμόρφωση των οικονομολόγων για τις επαγγελματικές εξελίξεις να παρέχεται με ευθύνη του κράτους (από ΑΕΙ, ΟΕΕ κλπ) δωρεάν για όλους. Καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία. Ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες. Να διαμορφώνει επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση και επαγγελματική επάρκεια και γενικό μορφωτικό επίπεδο. Σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην επαγγελματική κατοχύρωση. Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση, πιστοποίηση και αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *